Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Во секојдневниот живот исекотини и гребнатини се неизбежни. Без разлика дали сте во кујна, на работа или на спортска активност, овие мали повреди може да се случат. Еве како да ги третирате со прва помош за да го забрзате закрепнувањето и да го намалите ризикот од инфекција:

 

  • Исчистете ја раната и областа околу раната со вода.
  • Ако има крварење, ставете стерилна газа над раната и нанесете умерен притисок околу 5 минути, повторете додека не престане крварењето.
  • Измијте ја раната со 3% водород пероксид.
  • Исчистете ја раната и околината со бетадин.
  • Нанесете антибиотска маст со широк спектар на дејство на раната.
  • Ставете соодветен азампласт на раната или стерилна газа и завиткајте со завој.
  • Еднаш дневно раната се дезинфицира и се премачкува со антибиотик, до заздравување.

 

Консултирајте се со лекар ако е потребна вакцина против тетанус, ако раната е премногу широка и длабока или крварењето не престанува.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Dg.

Лекарски преглед

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Здравје | Shëndet

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Здравје | Shëndet

Хигиена

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Dg.

Здравственото знаење

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool