Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Менталната хигиена се однесува на практиките што се користат за одржување и подобрување на менталното здравје и благосостојба. Вклучува збир на навики и однесувања кои помагаат да се управува со стресот, да се подобри емоционалната благосостојба и да се одржи позитивен поглед на животот. Најважните практики и навики за ментална хигиена:

 • Кратките паузи и длабокото бавно дишење можат да помогнат да се намали стресот и да се подобри менталната благосостојба.
 • Редовната физичка активност придонесува за подобро ментално здравје и се препорачува за поддршка на психолошката благосостојба.
 • Добриот сон и одмор се неопходни за одржување на менталното здравје. Недостатокот на сон може негативно да влијае на расположението и когнитивната функција.
 • Позитивниот став кон себе и развојот на здрава самодоверба се важни за менталното здравје.
 • Практикување на хобија може да биде одличен начин да се опуштите и да се справувате со стресот.
 • Избегнувањето на негативните влијанија, како што се токсичните врски и негативните информации, може да има позитивен ефект врз вашата ментална благосостојба.
 • Усвојувањето техники за самоконтрола, како што се длабоко, бавно дишење и фокусирање на позитивноста, може да помогне во управувањето со стресот и менталната напнатост.
 • Не заборавајте да најдете време за опуштање и одмор, бидејќи тоа позитивно влијае на вашето целокупно здравје и расположение.
 • Научете да ги изразувате своите емоции, бидејќи тоа може да ви помогне да се справите со стресот.
 • Обидете се да гледате на животот со оптимизам и фокусирајте се на позитивните аспекти. Развивањето позитивен поглед на животот може позитивно да влијае на вашето ментално здравје.
 • Научете да поставувате граници во односите и обврските, тие можат да ви помогнат да одржувате рамнотежа во вашиот живот и секојдневни активности.
 • Времето поминато во природа може да има терапевтски ефект и да ви помогне да се опуштите и да ја обновите вашата позитивна енергија. Обидете се да поминувате време на отворено и да ја цените природата.
 • Во некои случаи, разговорите со терапевт или психолог може да бидат корисни. Тие се обучени да ви помогнат да се справите со различни предизвици и тешкотии во животот.
 • Научете да ги изразувате вашите потреби и граници на начин што ќе го одржува вашето достоинство и ќе ја поддржува здравата комуникација со другите.
 • Изградете силни врски со вашите најблиски. Отворените разговори и поддршката од пријателите и семејството може да бидат освежувачки за вашето ментално здравје.
 • Одржувањето на дневната рутина може да ви помогне да останете организирани и да го намалите секојдневниот стрес. Задоволството од остварувањето на дневните цели може позитивно да влијае на вашето расположение.
 • Познавањето и прифаќањето на вашите ограничувања може да ви помогне да изградите позитивен став кон себе.
 • Развијте вештини за активно слушање. Покажувањето интерес и разбирање за туѓите чувства може да го подобри вашиот социјален живот.
 • Смеењето може ефикасно да го подобри вашето расположение и да го намали стресот. Барајте ситуации кои ќе ве насмеат.
 • Прифаќањето на несовршеностите и грешките како дел од животот може да ве ослободи од насобраниот стрес.
 • Сликањето и читањето книги можат да бидат креативен израз и терапија за вашата ментална благосостојба.
 • Читајте ги омилените позитивни афирмации секој ден. Овие афирмации можат да ви помогнат да изградите позитивна слика за себе.
 • Помагањето на другите може да ви даде позитивна енергија во животот и да ја подобри вашата целокупна благосостојба.
 • Игрите и забавата се важни за поддршка на вашето емоционално здравје. Најдете време за активностите во кои уживате.
 • Соодветниот и квалитетен сон е важен за регулирање на емоциите и одржување на општо добро здравје.

 

Менталната хигиена е многу важна за менталното здравје. За да функционирате најдобро, секогаш треба да се грижите за вашето ментално здравје со различни стратегии и практики на ментална хигиена.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Dg.

Симптом

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија