Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на алергија: Чешање, црвенило и отекување на кожата.

Чешање, црвенило и отекување на кожата се вообичаени симптоми на алергии. Овие реакции обично се нарекуваат дерматитис и може да настанат како резултат на контакт со алергени во околината. Некои од почестите типови на дерматитис поврзан со алергија вклучуваат контактен дерматитис, атопичен дерматитис и уртикарија. Контактниот дерматитис се јавува кога кожата доаѓа во допир со алерген како што се метал, латекс, билки или хемикалии во производите за домаќинство. Атопичен дерматитис (егзема): тоа е алергија на храна, тип на хроничен и постојан воспалителен дерматитис. Уртикарија (уртикарија): Ова е вид на дерматитис кој се карактеризира со појава на оток и црвени дамки на кожата, кои може да се појават како резултат на алергии на храна, лекови или други алергени. Користењето антихистаминик може да помогне во ублажување на чешањето и црвенилото. Хидратантните масти или креми, како што се оние што содржат хидрокортизон, можат да помогнат да се намали воспалението на кожата. Избегнувањето контакт со алергени кои предизвикуваат алергична реакција е клучен аспект во управувањето со алергиите на кожата.

 

Алергиските болести се појавуваат поради необичната реакција на имунолошкиот систем на супстанции (алергени) кои се сметаат за туѓи и потенцијално опасни. Не е сосема јасно зошто некои луѓе развиваат алергии додека други не. Во сите случаи, алергијата се формира како резултат на комбинација на генетски и еколошки фактори кои влијаат на имунолошкиот систем.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Антихистаминиците се лекови кои имаат за цел да го блокираат дејството на хистаминот, хемикалија која се ослободува за време на алергиски реакции што предизвикува чешање и воспаление. Користењето антихистаминици може да помогне во ублажување на чешањето и црвенилото, особено кај алергиски дерматитис или други кожни алергии. Мастите кои содржат хидрокортизон, кој е стероиден антиинфламаторен лек, можат да бидат ефикасни во контролирањето на воспалението и чешањето. Сепак, важно е да ги користите овие производи според упатствата на вашиот лекар и да се консултирате со него пред употреба, особено ако имате други здравствени проблеми. Доколку имате проблеми со кожата поврзани со алергии, консултирајте се со дерматолог или лекар за правилна дијагноза и третман, како и препораки кои одговараат на вашите потреби и здравствена состојба.

 

Избегнувањето контакт со алергенот е една од најефикасните превентивни мерки кога станува збор за алергиски реакции.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Dg.

Терапија

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Dg.

Njohurija shëndetësore