Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Parandalimi i alergjive përfshin disa strategji që mund të ndihmojnë në reduktimin e ekspozimit ndaj alergeneve dhe lehtësimin e simptomave. Në varësi të llojit të alergjisë, parandalimi mund të ndryshojë. Edukimi ndaj alergjive dhe ndërgjegjësimi për metodat e parandalimit mund të jenë çelësi për menaxhimin e suksesshëm të alergjive.

 

Shmangia e kontaktit me alergjenin është një nga masat parandaluese më efektive kur bëhet fjalë për reaksionet alergjike.

 

Masat parandaluese kundër alergjive:

 • Bëni një test alergjie për të ditur saktësisht se ndaj çfarë jeni alergjik.
 • Zbuloni alergjenët që shkaktojnë reaksione alergjike dhe përpiquni t’i shmangni ato.
 • Nëse keni alergji ndaj polenit, monitoroni parashikimet e polenit dhe shmangni daljen jashtë gjatë periudhave kur nivelet e polenit janë të larta.
 • Pastrimi i rregullt i shtëpisë, duke përfshirë qilimat, do të ndihmojë në largimin e pluhurit dhe alergjenëve të tjerë të mundshëm.
 • Pastroni rregullisht pluhurin dhe shmangni vendet ku ka dhe mblidhet pluhuri.
 • Përdorimi i filtrave të ajrit mund të ndihmojë në reduktimin e alergeneve në ajër.
 • Përdorni kozmetikë hipoallergjike dhe produkte të higjienës personale, veçanërisht nëse jeni të prirur ndaj alergjive të lëkurës.
 • Ndonjëherë përdorimi i antihistamines para ekspozimit ndaj alergeneve mund të ndihmojë në kontrollin e simptomave.
 • Shpëlarja e hundës dhe e syve pas ekspozimit ndaj alergeneve mund të ndihmojë në lehtësimin e alergeneve dhe simptomave.
 • Nëse jeni alergjik ndaj zbokthit të kafshëve, shmangni kontaktin me kafshët shtëpiake.
 • Shmangia e duhanit dhe ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë mund të ndihmojë në parandalimin ose lehtësimin e alergjive të frymëmarrjes.
 • Nëse jeni alergjik ndaj insekteve, përdorni repelantë ose vishni veshje mbrojtëse kur jeni jashtë.
 • Nëse keni alergji ushqimore, kushtojini vëmendje përbërësve dhe kujdes se ku hani.
 • Jini të vetëdijshëm për alergjenët e transmetueshëm, siç është poleni, të cilët mund të transferohen në veshje ose flokë. Ndryshoni rrobat pas ekspozimit ndaj niveleve të larta të alergeneve dhe lani flokët.
 • Një mënyrë jetese e shëndetshme, duke përfshirë një dietë të shëndetshme, aktivitet të rregullt fizik dhe gjumë të mirë, mund të mbështesë shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe sistemin imunitar.
 • Gjatë kohërave kur alergjenët janë më të përhapur, si për shembull gjatë niveleve të larta të polenit në pranverë, mbajtja e një maskë për fytyrën mund të ndihmojë në parandalimin e alergeneve që të hyjnë në sistemin e frymëmarrjes.
 • Gjatë periudhave kur alergjenët janë më të përhapur, shmangni daljen jashtë, veçanërisht gjatë periudhave të ditëve të thata dhe me erë kur poleni mund të transmetohet në ajër.
 • Gjumi i mirë është i rëndësishëm për shëndetin e përgjithshëm dhe funksionimin e sistemit imunitar. Fjetja në një dhomë të pastër, të ajrosur dhe pa alergjen mund t’ju ndihmojë të menaxhoni më mirë alergjitë.
 • Në dhomat e brendshme, sigurohuni që cilësia e ajrit të jetë nën kontroll, ajrosni dhomat rregullisht, por bëni kujdes që të mos futni alergjenë.
 • Përdorni detergjentë dhe pastrues hipoallergjikë për dysheme dhe pajisje shtëpiake. Shmangni përdorimin e produkteve që përmbajnë kimikate të forta që mund të shkaktojnë alergji.
 • Nëse jeni alergjik ndaj një ushqimi të caktuar, bëni kujdes me përbërjen e ushqimit dhe shmangni atë ushqim.
 • Përdorni kozmetikë hipoallergjike dhe produkte të kujdesit personal për të shmangur skuqjet e lëkurës dhe alergjitë.
 • Për lloje të caktuara të alergjive, imunoterapia mund të jetë një metodë efektive për të ndërtuar një përgjigje imune ndaj alergeneve.
 • Kontrollet e rregullta me një alergolog ose imunolog janë të rëndësishme për të monitoruar progresin dhe për të rregulluar trajtimin sipas nevojës.
 • Pini mjaftueshëm ujë për të qëndruar të hidratuar dhe për të reduktuar tharjen e fytit.
 • Shmangni ekspozimin ndaj irrituesve si tymi, parfumet, pluhuri dhe alergjenët e tjerë të mundshëm.
 • Kur bëni pastrim të përgjithshëm të shtëpisë, përdorni maska ​​​​mbrojtëse dhe doreza për të shmangur kontaktin e drejtpërdrejtë me alergjenët.
 • Stresi mund të rrisë reaksionet alergjike, kështu që është e rëndësishme të përqendroheni në teknikat e lehtësimit të stresit si meditimi dhe frymëmarrja.

 

Alergjenët mund të jenë substanca artificiale dhe natyrore që shkaktojnë reaksione alergjike në sisteme të caktuara të organeve, tek disa njerëz.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Превенција | Preventiva

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Dg.

Терапија

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Dg.

Превенција

Dg.

Здравственото знаење

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku