Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Dehidratimi ndodh kur trupi humb më shumë lëngje sesa pranon. Kjo gjendje mund të ndodhë për një sërë arsyesh, duke përfshirë djersitje të tepërt, të vjella, diarre, konsumim të pamjaftueshme të lëngjeve, etj. Dehidrimi mund të fillojë edhe kur një person humb vetëm një përqindje të vogël të peshës trupore përmes humbjes së lëngjeve. Në përgjithësi, kur pesha e trupit zvogëlohet me 1% ose më shumë për shkak të humbjes së lëngjeve, disa nga simptomat e hershme të dehidrimit janë tashmë të pranishme. Është e rëndësishme gjatë temperaturave të larta, aktivitetit fizik ose sëmundjes të jeni veçanërisht vigjilent për shenjat e dehidrimit dhe të rihidratoheni rregullisht duke pirë mjaftueshëm lëngje.

 

Shenja dehidratimi:

 • Goja e thatë dhe sytë e thatë
 • Buzët e thata dhe/ose të plasaritura
 • Dhimbje koke (vertigo)
 • Marramendje dhe konfuzion
 • Urina e errët
 • Ulja e sasisë së urinës së ekskretuar
 • Konvulsione, me një ndjenjë shtrëngimi në muskujt më të përdorur
 • Tek fëmijët e vegjël, lëkura e zbehtë me sy të zhytur
 • Tek foshnjat pika e butë në kokë (fontanella) mund të jetë e zhytur.

 

Si mund të ndihmoni:

 • Jepini viktimës lëngje për të pirë. Uji është zgjidhja më e mirë, por pijet me elektrolite mund të përdoren gjithashtu për të zëvendësuar kripërat dhe mineralet e humbura.
 • Jepni gllënjka të vogla dhe lini kohë që trupi të thithë lëngjet.
 • Përdorni kompresa të ftohta ose lecka larëse për t’i aplikuar në ballin, qafën, krahët dhe këmbët e viktimës. Shmangni përdorimin e akullit, pasi mund të shkaktojë të dridhura dhe të perkeqsoj gjendjen.
 • Nëse gjendja e viktimës nuk përmirësohet ose përkeqësohet, kërkoni kujdes mjekësor profesional.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Dg.

Mjekët

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Dg.

Лекарски преглед

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Dg.

Preventiva

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Dg.

Njohurija shëndetësore

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak