Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Ова е тип на фрактура каде што коската може да биде испукана или скршена, но кожата околу неа не e повредена (неме надворешна рана или крварење).

 

Како можете да помагате:

  • Не поместувајте ја жртвата додека повредениот дел не се прицврсти и потпре, освен ако е во непосредна опасност.
  • Советувајте ја жртвата да мирува.
  • Повредениот дел и зглобовите над и под повредата мора да се имобилизираат, за да нема движење во повредениот дел.
  • Доколку е потребно, помогнете му да седне или да легне.
  • Во зависност од локацијата и видот на фрактурата, жртвата може да се пренесе со автомобил или јавете се на брза помош.
  • Ако жртва изгуби свест, третирајте го со процедурата при состојба на шок.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Dg.

Лекари

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Dg.

Терапија

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Dg.

Preventiva

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Dg.

Лекарски преглед

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Превенција | Preventiva

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit