Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на кардиоваскуларни заболувања: Забрзано срцебиење.

Тахикардија е дефинирана како состојба кога срцето чука побрзо од нормалната фреквенција. За повеќето возрасни, нормалниот пулс обично се движи помеѓу 60 и 100 отчукувања во минута. Кога пулсот го надминува овој интервал и станува поголем од 100 отчукувања во минута, се смета дека лицето има тахикардија. Ова може да се случи поради повеќе причини, вклучувајќи физичка активност, емоционален стрес, консумирање стимуланси, електролитен дисбаланс или присуство на одредени болести. Во случај на тахикардија поврзана со кардиоваскуларни заболувања, важно е да се консултирате со кардиолог за евалуација, дијагноза и управување со состојбата. Лекарот може да изврши соодветни тестови или процедури за дијагностицирање и лекување на основната срцева болест.

 

Одржувањето здрав кардиоваскуларен систем вклучува различни фактори како здрава исхрана, физичка активност, управување со стресот, елиминација на штетните навики и редовни лекарски прегледи. Доброто кардиоваскуларно здравје значи добра циркулација на крвта и оптимално функционирање на срцевиот мускул, што придонесува за целокупното добро здравје.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Терапијата и превенцијата на тахикардија зависи од основната причина и од здравјето на поединецот. Првиот чекор е да се идентификува причината за тахикардија. Лекарот може да изврши голем број тестови, вклучувајќи ЕКГ (електрокардиограм), Холтер мониторинг (24-часовен мониторинг на срцето) или тестови на крвта за да се утврди причината. Во зависност од причината за тахикардија, лекарот може да препише лекови за контрола или управување со срцевиот ритам. Промените во животниот стил можат да помогнат да се спречи тахикардија. Ова може да вклучува избегнување стимуланси како кофеин и алкохол, управување со стресот, редовно вежбање и здрава исхрана.

 

Здравиот начин на живот и придржувањето кон превентивните мерки се клучни за одржување на целокупното здравје и намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести. Секој човек е различен, па затоа е важно да ја индивидуализирате вашата стратегија за превенција во консултација со вашиот лекар. Со вклучување на овие дополнителни аспекти во вашата стратегија за превенција, ќе имате сеопфатен пристап за подобрување и одржување на кардиоваскуларното здравје.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Dg.

Лекарски преглед

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Dg.

Njohurija shëndetësore

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare