Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на бубрежни заболувања: Болка во долниот дел на стомакот.

Болката во долниот дел на стомакот или во лумбалниот предел може да биде поврзана со уринарни проблеми. Некои можни причини се инфекции на уринарниот тракт, како што се воспаление на мочниот меур или воспаление на уретрата, може да предизвикаат болка во долниот дел на стомакот. Болката може да биде остра и може да се појави за време на мокрењето. Формирањето на камења во бубрезите или преминувањето на камчето низ уринарниот тракт може да предизвика болка во долниот дел на стомакот или во лумбалниот предел. Опструкциите во уринарниот тракт може да доведат до болка. Ова може да биде предизвикано од повеќе причини, како што се тумори или структурни проблеми. Доколку имате болки во долниот дел на стомакот или во средината, особено ако се појавуваат при мокрење или се придружени со други симптоми како печење, често мокрење или крв во урината, важно е да се консултирате со лекар. Лекарот ќе направи дијагноза и потоа ќе предложи соодветен третман во зависност од причината за болката.

 

Бубрежните заболувања може да бидат привремени или хронични и се разликуваат по сериозност. Причините за бубрежна болест може да вклучуваат инфекции, воспаленија, оштетување на бубрежното ткиво, генетска предиспозиција, употреба на одредени лекови, дијабетес, висок крвен притисок и други здравствени состојби.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Терапијата и спречувањето на болка во долниот дел на стомакот или во лумбалниот предел при уринарни проблеми зависи од причината за проблемот. Ако болката во уринарниот тракт е предизвикана од инфекција, вашиот лекар може да ви препише антибиотици. Важно е да се заврши целиот тек на лекување, дури и ако симптомите исчезнат порано. Како симптоматска терапија за ублажување на болката, лекарот може да препорача антиинфламаторни лекови или други аналгетици. За превенција, пијте многу вода за подобра хидратација и отстранување на бактериите од уринарниот тракт. Избегнувајте задржување на урина и течности кои можат да го иритираат мочниот меур. Користењето топли облоги на долниот дел на стомакот може да помогне да се релаксираат мускулите и да се олесни болката. Пациентите со хронични заболувања мора да се придржуваат до терапијата пропишана од лекар.

 

Главната цел на превентивните мерки е одржување или подобрување на функцијата на бубрезите и спречување на понатамошни здравствени проблеми. Важно е да се консултирате со лекар или нефролог за детални и персонализирани совети за одржување на оптимално здравје на бубрезите.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Dg.

Sëmundje

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Dg.

Terapia

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Dg.

Simptom

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Dg.

Diagnoza

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Здравје | Shëndet

Higjiena

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Dg.

Njohurija shëndetësore

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло