Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на бубрежни заболувања: Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Отекувањето на лицето, рацете или стапалата, познато и како едем, може да биде показател за бројни здравствени проблеми, вклучувајќи ги и проблемите со бубрезите. Едемот се јавува кога течноста се задржува во ткивата. При проблеми со бубрезите, едемот често се поврзува со задржување на течности во организмот поради дисфункција на бубрезите, кои не можат правилно да ги филтрираат течностите и да ги отстранат од телото. Пациентите кои доживуваат отекување на лицето, рацете или стапалата треба да се консултираат со лекар за правилна дијагноза и третман на причината зад овој симптом.

 

Бубрежните заболувања може да бидат привремени или хронични и се разликуваат по сериозност. Причините за бубрежна болест може да вклучуваат инфекции, воспаленија, оштетување на бубрежното ткиво, генетска предиспозиција, употреба на одредени лекови, дијабетес, висок крвен притисок и други здравствени состојби.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Третманот и превенцијата на едемот зависат од причината. Лекарот може да препише диуретици (лекови кои го зголемуваат мокрењето) за да помогнат да се отстрани вишокот течност од телото. Ако едемот е резултат на бубрежна болест, лекарот ќе се обиде да ја третира основната бубрежна состојба. Луѓето кои веќе имаат проблеми со бубрезите треба редовно да го посетуваат својот лекар. Тие треба да избегнуваат храна и пијалоци со висока содржина на натриум, бидејќи натриумот може да предизвика задржување на течности. Умерената физичка активност и здравата исхрана може да помогне во поддршката на целокупното здравје, вклучувајќи ја и функцијата на бубрезите. Одржувањето на здрава телесна тежина може да помогне да се спречи задржување на течности.

 

Главната цел на превентивните мерки е одржување или подобрување на функцијата на бубрезите и спречување на понатамошни здравствени проблеми. Важно е да се консултирате со лекар или нефролог за детални и персонализирани совети за одржување на оптимално здравје на бубрезите.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Dg.

Превенција

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Dg.

Терапија

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje