Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve endokrinologjike: Lodhja dhe dobësia.

Lodhja dhe dobësia mund të jenë një nga simptomat e problemeve të ndryshme endokrine. Disa nga kushtet dhe problemet që mund të shkaktojnë lodhje janë hipotiroidizmi (funksioni i reduktuar i gjëndrës tiroide) ndodh kur gjëndra tiroide nuk prodhon mjaftueshëm hormone tiroide (tiroksinë dhe triiodothyronine). Mungesa e këtyre hormoneve mund të shkaktojë lodhje dhe dobësi. Hipertiroidizmi (rritja e funksionit të tiroides), rezultati përfundimtar i mbiprodhimit të hormoneve të tiroides, mund të shkaktojë lodhje, shqetësim dhe nervozizëm. Pacientët gjithashtu mund të përjetojnë ndryshime në gjumë. Kontrolli i pamjaftueshëm i glukozës dhe insulinës në diabet mund të çojë në paqëndrueshmëri të energjisë, lodhje dhe dobësi. Sëmundja e Addison-it shfaqet kur gjëndrat mbiveshkore nuk prodhojnë mjaftueshëm kortizol dhe aldosteron. Këto hormone luajnë një rol në kontrollin e energjisë dhe lëngjeve në trup, kështu që mungesa mund të shkaktojë lodhje dhe dobësi. Hiperparatiroidizmi (funksioni i shtuar i gjëndrave paratiroide) është një gjendje ku gjëndrat paratiroide prodhojnë shumë hormone paratiroide. Simptomat mund të përfshijnë lodhje dhe dobësi. Hipopituitarizmi mund të shkaktojë ulje të prodhimit të hormoneve të ndryshme, duke përfshirë hormone e rritjes dhe hormonet mbiveshkore. Këto kushte mund të shkaktojnë lodhje. Gratë me vezore policistike mund të përjetojnë lodhje si një nga simptomat për shkak të një çekuilibri në tiroide dhe hormonet riprodhuese.

 

Faktorët më të zakonshëm që mund të kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve endokrine janë predispozita gjenetike, plakja, dieta jo e shëndetshme, obeziteti, stresi, infeksionet, ekspozimi ndaj kimikateve dhe përdorimi i barnave të caktuara.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

Trajtimet mjekësore përshkruhen në varësi të problemit specifik endokrinologjik. Mjekët mund të përshkruajnë medikamente për të rregulluar hormonet ose për të trajtuar simptomat. Nëse aspektet psikologjike luajnë një rol në simptomat, barnat kundër depresionit mund të jenë të dobishëm në menaxhimin e stresit dhe aspekteve emocionale të gjendjes. Për njerëzit me diabet, monitorimi i rregullt i niveleve të glukozës dhe rregullimi i trajtimit terapeutik mund të ndihmojë në kontrollin e simptomave. Përfshini një shumëllojshmëri ushqimesh, duke përfshirë frutat, perimet, drithërat, peshkun, vezët, produktet e qumështit me pak yndyrë dhe yndyrnat e shëndetshme. Balancimi i grupeve të ndryshme ushqimore siguron një gamë të gjerë lëndësh ushqyese. Inkurajoni konsumimin e frutave dhe perimeve të freskëta në çdo vakt. Ato ofrojnë vitamina, minerale dhe antioksidantë. Pini ujë të mjaftueshëm çdo ditë. Uji është çelësi për funksionimin e duhur të trupit. Kufizoni konsumin e produkteve ushqimore të përpunuara, të pasura me sheqerna dhe yndyrna të dëmshme. Ushqimi duhet të jetë i rregullt dhe i ndarë mirë gjatë gjithë ditës. Mos i anashkaloni vaktet për të mbajtur nivele të qëndrueshme të sheqerit në gjak dhe energjisë. Dëgjoni sinjalet e trupit tuaj. Nëse jeni të uritur, hani, por veproni me mençuri dhe zgjidhni ushqime që plotësojnë ekuilibrin tuaj ushqyes.

 

Është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun nëse dyshoni se keni probleme endokrinologjike ose nëse keni simptoma të tilla. Ekzaminimet e rregullta mjekësore dhe testet laboratorike mund të ndihmojnë në zbulimin dhe menaxhimin e hershëm të problemeve endokrinologjike.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Dg.

Лекари

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Dg.

Terapia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Здравје | Shëndet

Вакцинација