Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Кога крварењето од рана е обилнa, тоа може да биде драматично и вознемирувачко. Ако крварењето не се контролира, може да се развие шок и жртвата да изгуби свест. Кога третирате рана со обилно крварење, прво проверете дали има останати предмети во раната; внимавајте да не притиснете директно врз останатите предмети, на пример стакло и др.

 

Како можете да помогнете:

  • Отстранете ја или исечете ја облеката толку колку што е потребно за да ја откриете раната.
  • Нанесете директен притисок врз раната со прстите користејќи стерилна или чиста газа. Ако немате газа, користете некоја чиста крпа да извршите директен притисок. Ако има предмет во раната, нанесете притисок на двете страни од предметот за да го одстраните од раната.
  • Одржувајте директен притисок врз раната за да го контролирате крварењето. Местото на крварење треба да биде над нивото на срцето, за да се намали крварењето.
  • Помогнете му на повредениот да легне. Бидејќи може да се развие шок, неговите нозе треба да се подигнат и да се поддржат така што ќе бидат над нивото на неговото срце.
  • Јавете се веднаш и побарајте итна медицинска помош.
  • Придржете или прицврстете ја газата со завој доволно цврст за да го одржува притисокот, но не толку цврсто што ќе ја наруши циркулацијата.
  • Доколку протече крв и преку газата, ставете втора над првата. Ако крвта протече и низ втората газа, отстранете ги и двете и нанесете нова, внимавајќи да притиснете точно во точката на крварење.
  • Проверете ја циркулацијата надвор од завојот. Ако циркулацијата е нарушена, олабавете го малку завојот.
  • Следете ги виталните знаци – нивото на свесност, дишење и пулс додека чекате да пристигне брза помош.
  • Ако жртвата изгуби свест, проценете дали има нормално дишење и пулс, доколку нема, започнете со кардиопулмоналнa реанимација.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Dg.

Превенција

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Dg.

Болест

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Здравје | Shëndet

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Sëmundje

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок