Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на гастроинтестинални заболувања: Запек.

Запек е неправилно и тешко празнење на цревата, тврда и оскудна столица и чувство на недоволно празнење на цревата. Запекот може да биде еден од симптомите на разни гастроинтестинални заболувања. Запек е дефиниран како состојба во која лицето доживува тешкотии  и непријатности со празнењето на дебелото црево. Во многу случаи, запекот не е само симптом на гастроинтестинални заболувања, туку може да биде резултат и на различни фактори како лоша исхрана, недостаток на фибри во исхраната, недоволна физичка активност, лоша хидратација, премногу стрес или користење на одредени лекови. Во следните гастроинтестинални заболувања, запекот може да биде еден од симптомите: Синдром на раздразливо црево, хронова болест, улцерозен колитис, цироза на јетрата, гастроинтестинални опструкции, дивертикулитис и т.н.

 

Најчестите фактори кои можат да предизвикаат или да придонесат за гастроинтестинални заболувања се генетска предиспозиција, невролошки фактори, лоша исхрана и начин на живот, лоша хигиена, инфекции, лекови и хемикалии.

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Неопходно е да внесувате доволно фибри преку вашата исхрана. Фибрите ја олеснуваат дефекацијата и помагаат да се подобри перисталтиката. Вклучете овошје, зеленчук, цели зрна, ориз и мешунки. Пијте многу течности, особено вода. Добрата хидратација помага во олеснување на движењата на дебелото црево. Физичката активност ја стимулира перисталтиката и помага да се контролира тежината. Редовното пешачење, вежбање или било каков вид на активност може да биде корисно. Лекарите можат да препишат лекови за лекување на запек, као што се лаксативи. Тие се лекови или супстанции наменети за олеснување на столицата или подобрување на перисталтиката на цревниот тракт. Лаксативите можат да имаат различни механизми на дејство и форми на примена. Неконтролираната употреба на лаксативи може да предизвика проблеми како што се губење на калиум, зависност и други несакани ефекти. Секогаш консултирајте се со лекар ако запекот е чест или се појавува со други невообичаени симптоми. Лекарот може да направи подетална анализа и да предложи персонализиран план за третман и превенција.

 

Здравиот начин на живот и доброто дигестивно здравје зависат од многу фактори. Во исто време, треба да се земат предвид индивидуалните потреби и здравствената состојба при прилагодување на вашиот животен стил. Секој организам е различен. Учењето како вашето тело реагира на одредена храна и подобрувањето на здравите навики на живеење може да помогне да се подобри вашето дигестивно здравје.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Dg.

Болест

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Превенција | Preventiva

Хигиена

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës