Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Топлотниот удар е сериозна состојба предизвикана од дефект во механизмот за регулирање на температурата на телото, познат како „терморегулација“. Централниот нервен систем, особено хипоталамусот во мозокот, игра клучна улога во контролирањето на температурата на телото. Кога температурата на телото се искачува над нормалните граници, како што се случува со продолжено изложување на високи температури и сонце, терморегулаторниот систем не успева да го излади телото. Ова може да доведе до топлотен удар, каде температурата на телото достигнува опасни нивоа. Топлотниот удар може да се диференцира во два основни типа: класичен (со покачена телесна температура) и егзергетски (со нормална телесна температура). Симптомите и терапијата може да варираат во зависност од видот на топлотниот удар, но во секој случај, потребна е брза акција за да се избегнат сериозни последици. Топлотниот удар може да се развие без предупредување, што резултира со ненадејно губење на свеста за неколку минути.

 

Знаци при топлотен удар:

 • Висока телесна температура
 • Сува, топла и црвена кожа
 • Главоболка
 • Слабост, конфузија и вртоглавица
 • Брзо и плитко дишење
 • Брзи и плитки палпитации на срцето
 • Во најтешките случаи, жртвата може да ја изгуби свеста.

 

Како можете да помогнете:

 • Преместете ја жртвата на ладно, засенчено место.
 • Ослободете го од алиштата што го стегат.
 • Обезбедете и на жртвата вода или пијалоци со електролити, доколку е при свест и може да пие.
 • Користете ладни пакувања или крпи и ставете ги на погодените делови од телото како што се вратот, рацете и нозете. Доколку е можно, користете и вентилатор или друг извор на ладен воздух.
 • Најдобар начин да се олади жртвата е да го испрскате со вода и потоа да го вентилирате постојано.
 • Топлотниот удар е сериозна медицинска состојба и итна интервенција е критична. Повикајте веднаш брза помош.
 • Следете ги  виталните знаци – ниво на свест, дишење, пулс и температура – додека чекате помош.
 • Ако жртвата почне да губи свест и престане да дише, започнете со кардиопулмонална реанимација.

 

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Dg.

Здравственото знаење

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Dg.

Лекарски преглед

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Dg.

Terapia

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Dg.

Лекари

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Dg.

Diagnoza

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore