Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Gjumi i rregullt dhe cilësor luan një rol të rëndësishëm në shëndetin e përgjithshëm dhe është një masë efikase parandaluese kundër sëmundjeve të ndryshme dhe problemeve kronike shëndetësore. Mbajtja e një orari të rregullt të gjumit, ku flini mjaftueshëm orë, mund të përmirësojë shëndetin tuaj dhe të zvogëlojë rrezikun ndaj sëmundjeve. Gjumi i qetë ndihmon trupin dhe trurin të pushojnë dhe të rigjenerohen, duke e bërë atë një pjesë të rëndësishme të kujdesit të përgjithshëm parandalues. Sasia e rekomanduar e gjumit për të rriturit është 7 deri në 9 orë çdo natë. Kjo ndryshon në varësi të nevojave individuale dhe gjendjes shëndetësore, por mesatarisht, sasia e gjumit brenda këtyre kufijve ofron kohë të mjaftueshme për pushim dhe rigjenerim të trupit dhe trurit. Gjumi i rregullt dhe cilësor ul rrezikun ndaj shumë sëmundjeve kronike dhe përmirëson shëndetin e përgjithshëm psikofizik. Zbatoni këshillat e mëposhtme shëndetësore për gjumë më cilësor dhe më të mirë:

 

  • Është më mirë të ndiqni ritmin tuaj natyral të gjumit.
  • Mundohuni të shkoni në shtrat dhe të zgjoheni në të njëjtën kohë çdo ditë.
  • Shmangni ushqimet e rënda të paktën dy orë para gjumit.
  • Nëse jeni të uritur para gjumit, pini ujë dhe hani disa fruta.
  • Shmangni aktivitetet stimuluese para gjumit.
  • Shmangni pijet stimuluese para gjumit.
  • Krijoni një ambient të rehatshëm gjumi.
  • Vishni rroba të përshtatshme dhe të rehatshme përpara se të shkoni në shtrat.
  • Përdorni teknika relaksimi para gjumit.

 

Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet rëndësia e një orari të rregullt të gjumit. Zgjidhni të njëjtën kohë për të fjetur dhe për t’u zgjuar çdo ditë, duke përfshirë edhe fundjavat. Ky zakon i shëndetshëm mund të ndihmojë në rregullimin dhe përmirësimin e cilësisë së gjumit. Prandaj, vendosja e një rutine të shëndetshme gjumi mund të jetë një masë efektive parandaluese kundër sëmundjeve. Mundohuni të krijoni një orar të shëndetshëm gjumi çdo ditë dhe lejoni trupin tuaj të pushojë dhe të rigjenerohet përmes gjumit cilësor.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Dg.

Diagnoza

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Dg.

Njohurija shëndetësore

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme