Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Превенцијата на алергија вклучува неколку стратегии кои можат да помогнат да се намали изложеноста на алергени и да се ублажат симптомите. Во зависност од видот на алергијата, превенцијата може да варира. Едукацијата за алергија и свесноста за методите за превенција може да бидат клучни за успешно справување со алергијата.

 

Избегнувањето контакт со алергенот е една од најефикасните превентивни мерки кога станува збор за алергиски реакции.

 

Превентивни мерки против алергии:

 • Направете тест за алергија за да знаете на што точно сте алергични.
 • Откријте ги алергените кои предизвикуваат алергиски реакции и обидете се да ги избегнете.
 • Ако имате алергии на полен, следете ги прогнозите за полен и избегнувајте да излегувате надвор во периоди кога нивото на полен е високо.
 • Редовното чистење на куќата, вклучувајќи ги и теписите, ќе помогне да се отстрани прашината и другите потенцијални алергени.
 • Редовно бришете прашина и избегнувајте места каде што има и се собира прашина.
 • Користењето филтри за воздух може да помогне да се намалат алергените во воздухот.
 • Користете хипоалергична козметика и средства за лична хигиена, особено ако сте склони кон алергии на кожата.
 • Понекогаш користењето антихистаминици пред изложување на алергени може да помогне во контролата на симптомите.
 • Плакнењето на носот и очите по изложување на алергени може да помогне во ублажување на алергиите и симптомите.
 • Ако сте алергични на животински првут, избегнувајте контакт со домашни миленици.
 • Избегнувањето на пушењето и изложувањето на пасивно пушење може да помогне во спречување или ублажување на респираторните алергии.
 • Ако сте алергични на инсекти, користете репеленти или носете заштитна облека кога сте на отворено.
 • Доколку имате алергии на храна, внимавајте на состојките и внимавајте каде јадете.
 • Внимавајте на преносливите алергени, како што е поленот, кој може да се пренесе на облека или коса. Сменете ја облеката после изложеноста на високо ниво на алергени, и измијте ја косата.
 • Здравиот начин на живот, вклучувајќи здрава исхрана, редовна физичка активност и добар сон, може да го поддржи вашето целокупно здравје и имунолошки систем.
 • Во време кога алергените се поприсутни, како на пример за време на високи нивоа на полен во пролет, носењето маска за лице може да помогне да се спречи навлегувањето на алергените во респираторниот систем.
 • За време на периоди кога алергените се позастапени, избегнувајте да излегувате надвор, особено во периоди на суви, ветровити денови кога поленот може да се пренесе во воздухот.
 • Добриот сон е важен за целокупното здравје и функцијата на имунолошкиот систем. Спиењето во чиста, проветрена просторија без алергени може да помогне подобро да се справите со алергиите.
 • Во внатрешните простории, проверете дали квалитетот на воздухот е под контрола, редовно проветрувајте ги просториите, но внимавајте да не внесувате алергени.
 • Користете хипоалергични детергенти и средства за чистење на подови и домашни апарати. Избегнувајте користење на производи кои содржат груби хемикалии кои можат да предизвикаат алергии.
 • Доколку сте алергични на одредена храна, внимавајте со составот на храната и избегнувајте ја таа храна.
 • Користете хипоалергична козметика и производи за лична хигиена за да избегнете осип и алергии на кожата.
 • За одредени видови на алергии, имунотерапијата може да биде ефикасен метод за градење на имунолошки одговор на алергени.
 • Редовните контроли со алерголог или имунолог се важни за следење на напредокот и прилагодување на третманот по потреба.
 • Пијте доволно вода за да останете хидрирани и да ја намалите сувоста на грлото.
 • Избегнувајте изложување на надразнувачи како загаденост, чад, парфеми, прашина и други потенцијални алергени.
 • Кога вршите општо чистење на куќата, користете заштитни маски и ракавици за да избегнете директен контакт со алергени.
 • Стресот може да ги зголеми алергиските реакции, па затоа е важно да се фокусирате на техники за ослободување од стрес како медитација и дишење.

 

Алергените можат да бидат вештачки и природни супстанции кои предизвикуваат алергиски реакции во одредени органски системи, кај некои луѓе.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Dg.

Симптом

Dg.

Терапија

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Dg.

Terapia

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Dg.

Лекари

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Превенција | Preventiva

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik