Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Shëndeti është gjëja më e rëndësishme, por jo gjithmonë kujdesemi për të siç duhet. Ka shumë gjëra në mjedisin tonë që mund të dëmtojnë shëndetin tonë, siç janë kimikatet dhe patogjenët që mund të gjenden në ajër, ujë dhe ushqim. Ato mund të shkaktojnë sëmundje të ndryshme, si astma, bronkit, sulm në zemër, goditje në tru, kancer, alergji, infeksione dhe helmime. Prandaj duhet të jemi të kujdesshëm dhe t’i shmangim sa më shumë. Duhet të jetojmë shëndetshëm, të kujdesemi për mjedisin dhe sigurinë e burimeve bazë për jetesë.

 

Sa i përket mbrojtjes nga ndotja e ajrit, ka disa rekomandime që njerëzit mund ti ndjekin për të reduktuar ndikimin e saj dhe për të mbrojtur shëndetin. Këto janë disa rekomandime:

 • Monitoroni cilësinë e ajrit. Përdorni aplikacione lokale për të monitoruar cilësinë e ajrit dhe për të shmangur aktivitetet në hapsirë kur ajri është i ndotur.
 • Mbyllni dritaret dhe dyert për të parandaluar ndotjen e ambienteve të brendshme.
 • Përdorni një maskë mbrojtëse për fytyrën. Sidomos kur përqendrimi i grimcave të ndryshme është i lartë.
 • Shmangni aktivitetin fizik në hapsirë gjatë periudhave kur cilësia e ajrit është i dobët.
 • Në shtëpi ose në punë, përdorni filtra ajri që mund të ndihmojnë në ruajtjen e cilësisë së ajrit.
 • Kujdesuni për shëndet të mirë. Shëndeti i mirë mund të ndihmojë në përmirësimin e aftësisë së trupit për t’u përballur me efektet negative të ndotjes së ajrit.
 • Bashkohuni me iniciativat lokale të ruajtjes së ajrit. Mbështetni ose merrni pjesë aktive në nismat lokale për të përmirësuar cilësinë e ajrit dhe mjedisit jetsor.

 

Uji i kontaminuar mund të shkaktojë sëmundje të ndryshme, duke përfshirë sëmundjet e stomakut dhe lëkurës. Patogjenë të shumtë dhe metale të rënda janë disa nga shkaqet e ndotjes së ujit. Masat e rëndësishme parandaluese për të parandaluar sëmundjet nga uji i ndotur janë:

 • Sigurohuni që të përdorni ujë të sigurt për pije dhe gatim.
 • Nëse keni ujësjellës ose burim privat, kontrolloni rregullisht cilësinë e ujit.
 • Nëse është e nevojshme, përdorni një filtër uji për të reduktuar përqendrimin e ndotësve dhe baktereve në ujin që përdorni për pije dhe gatim.
 • Kujdesuni për higjienën e gotave per ujë, ashtu mund të mbroheni nga patogjenë të ndryshëm që mund të transmetohen përmes ujit.
 • Shmanguni larjes në burime ujore si lumenj ose liqene që janë ose mund të emërtohen si të ndotur.
 • Mbroni mjedisin. Mbështetni dhe merrni pjesë në veprime dhe iniciativa që synojnë përmirësimin e cilësisë së ujit në komunitet.

 

Konsumimi i ushqimit të kontaminuar mund të shkaktojë probleme të ndryshme shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet e stomakut, intoksikimet dhe infeksionet. Patogjenë dhe kimikate të ndryshme mund të jenë shkaku i ndotjes së ushqimit. Masat e rëndësishme për të mbrojtur shëndetin nga ushqimi i kontaminuar:

 • Mbani ushqimin në një vend të sigurt. Mbani temperaturën e duhur të ruajtjes së ushqimit dhe përdorni një frigorifer për të ruajtur freskinë.
 • Kini parasysh datat e skadencës. Kontrolloni rregullisht datat e skadencës së ushqimit dhe shmangni konsumimin e produkteve të skaduara.
 • Larje e plotë e duarve. Lani duart para gatimit ose ngrënies dhe pas përfundimit.
 • Shmangni ngrënien e ushqimit nga vendet ku keni dyshime për standardet higjienike ose nga burimet ushqimore jo të besueshme.
 • Monitoroni raportet dhe alarmet lokale dhe kombëtare të sigurisë ushqimore.
 • Nëse dyshoni se keni konsumuar ushqime të kontaminuara, shkoni menjëherë te mjeku ose telefononi ndihmën e shpejtë nëse jeni në gjendje shumë të rëndë shëndetësore.

 

Për shkak se ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar mund të kenë një ndikim negativ në shëndetin tuaj, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për rreziqet e mundshme dhe të merrni masat e duhura për t’i reduktuar ato.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Dg.

Лекари

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда