Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Кожните заболувања опфаќаат широк спектар на заболувања и проблеми кои ја засегаат кожата. Превентивните мерки против дерматолошки заболувања вклучуваат неколку различни стратегии кои може да се применат за да се намали ризикот од појава или прогресија на разни кожни заболувања.

 

Редовното проверување на вашата кожа за промени, лезии или невообичаени форми може да помогне да се откријат проблемите во рана фаза. Самопрегледот на кожата може да помогне да се откријат промени кои може да укажуваат на различни дерматолошки проблеми, вклучително и рак на кожата.

 

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

 • Редовното миење на кожата може да го намали ризикот од развој на разни дерматолошки проблеми. Се препорачува редовно да се туширате и да користите сапуни кои одговараат на вашиот тип кожа. 
 • Изложеноста на сонце може да доведе до различни проблеми со кожата, вклучувајќи изгореници, старечки дамки и рак на кожата. Употребата на средства за заштита од сонце со висок заштитен фактор, носење капа и заштитна облека и избегнување периоди на максимална изложеност на УВ се важни превентивни мерки.
 • Одржувањето на вашата кожа добро хидрирана може да помогне да се одржи нејзината свежина и да се спречи сува кожа и други проблеми.
 • Алергените, како некои хемикалии во производите за лице и тело, може да предизвикаат алергиски реакции на кожата. Избегнувањето на овие алергени може да помогне да се спречат голем број дерматолошки проблеми.
 • Повредите на кожата, како што се исеченици, гребнатини и изгореници, може да го зголемат ризикот од инфекции и други дерматолошки проблеми. Заштитата на кожата од потенцијално оштетување и грижата за рани на телото може да помогне да се спречат компликации.
 • Редовните посети на дерматолог може да помогнат рано да се откријат кожните проблеми и проактивно да се работи на нивното лекување или управување. Професионалниот медицински надзор може да помогне да се идентификуваат проблемите со кожата што е можно порано, што може да им помогне на пациентите да избегнат појава или прогресија на болести.
 • Исхраната игра важна улога за здравјето на кожата. Јадењето храна богата со антиоксиданси, витамини и минерали може да помогне да се одржи здрава, сјајна кожа. Исто така, избегнувањето на нездрава или алергиска храна може да помогне да се спречат кожни реакции.
 • Стресот може да има негативен ефект врз кожата и може да доведе до разни кожни проблеми како што се акни, егзема или псоријаза. Техниките за релаксација и управување со стресот, можат да помогнат да се намали влијанието на стресот врз кожата.
 • Одредени нездрави навики, може да имаат негативно влијание врз здравјето на кожата. Избегнувањето на овие навики може да помогне да се спречат проблеми со кожата и да се одржи здрава, младешка кожа.
 • Некои производи за нега на кожа или козметички производи може да предизвикаат алергиски реакции или да предизвикаат иритација на кожата. Изборот на вистинските производи за вашиот тип кожа и избегнувањето производи што го надминуваат вашиот тип на кожа може да помогне да се избегнат потенцијални проблеми.
 • Редовното миење на рацете може да помогне да се спречи пренесување на бактерии и вируси на кожата, што може да предизвика инфекции или разни кожни проблеми.
 • За некои кожни болести, постојат вакцини кои можат да помогнат да се спречи инфекцијата и развојот на болеста. Примери за ова ја вклучуваат вакцината против херпес зостер (попозната како херпес) и вакцината против хуманиот папиломавирус (ХПВ).
 • Изложеноста на загадувачи, прашина, хемикалии и други штетни материи може да предизвика различни кожни реакции. Затоа, одржувањето на чист и безбеден простор за живеење и може да помогне да се спречат проблеми со кожата.
 • Физичката активност може да помогне да се подобри циркулацијата на крвта и да се донесе повеќе кислород до кожата. Ова може да придонесе за здрава и сјајна кожа. Исто така, физичката активност може да помогне да се контролира стресот, кој може позитивно да влијае на кожата.
 • Некои лекови може да предизвикаат различни кожни реакции како несакани ефекти. Важно е да ги прочитате упатствата и да се консултирате со лекар пред да започнете нова терапија со лекови. Доколку се појават непријатни кожни реакции, треба да се консултирате со лекар.
 • Користењето навлажнувачи може да ја заштити кожата и да ја одржува мека и хидрирана, што може да помогне да се намали ризикот од разни проблеми со кожата.
 • Недоволното спиење може да има негативно влијание врз здравјето на кожата. Редовниот и квалитетен сон може да помогне во регенерацијата на кожата и одржување на здрава и сјајна кожа.
 • Изложеноста на кожата на токсични хемикалии, како што се одредени детергенти, растворувачи или хемикалии, може да предизвика разни иритации и оштетувања на кожата. Треба да се избегнува директен контакт со нив и да се носат ракавици и заштитна облека кога е потребно.
 • Вакцините против инфекции кои можат да предизвикаат проблеми со кожата, како што се варичела или менингококна инфекција, може да помогнат во спречување на болеста и нејзините можни компликации. Од големо значење може да бидат советите на лекар за примена на соодветните вакцини.
 • За време на работа или активности кои можат да ја изложат кожата на потенцијални опасности, важно е да носите заштитна облека. Ова вклучува ракавици, очила, престилки или друга заштитна опрема, во зависност од видот на активноста и потенцијалните опасности.
 • Употребата на репеленти за инсекти може да помогне да се спречи друг вид дерматолошки проблем, како што се каснувања од инсекти и инфекции. Редовната примена на репеленти може да биде особено важна во области каде што преовладуваат болести кои се пренесуваат од инсекти како маларија или денга.
 • Кога работите со хемикалии или во околности кога кожата може да биде изложена на агресивни материи, примената на заштитни креми за кожа може да биде од помош. Овие креми формираат заштитен слој на кожата кој ја штити од можни опасности.
 • Премногу топла или премногу ладна вода при капење или туширање може да ја исуши кожата и да предизвика разни проблеми, како што се иритација или дерматитис. Умерено топла вода е најдобра за одржување на кожата здрава и хидрирана.
 • Префрлувањето помеѓу различни козметички производи може да ја иритира кожата или да предизвика алергиски реакции. Важно е да користите производи кои се компатибилни со вашата кожа и да избегнувате да комбинирате премногу различни производи.
 • Редовното чистење на кожата помага да се отстрани прашината, нечистотијата и другите нечистотии, кои можат да предизвикаат разни проблеми со кожата. Изборот на нежни средства за чистење на кожата е важен за одржување на здрава и чиста кожа.
 • Некои техники за убавина, како што се депилација, маникир и педикир, може да предизвикаат иритација или повреда на кожата. Важно е да се користат вистинските производи и техники за да се намали ризикот од проблеми со кожата.
 • Здравиот начин на живот вклучува правилна исхрана, редовна физичка активност, избегнување нездрави навики како што се пушење и прекумерно консумирање алкохол и управување со стресот. Овие аспекти од животот можат да имаат огромно влијание врз здравјето на кожата и да помогнат во спречување на разни дерматолошки проблеми.

 

Знаењето за кожните заболувања, нивните симптоми, причините и начините на превенција може да биде важна алатка за превенција. Едуцираниот пациент има поголеми шанси да ги препознае раните симптоми на некое заболување на кожата и да започне со превентивни мерки што е можно поскоро, што може да помогне да се избегне појава на сериозни проблеми.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Dg.

Njohurija shëndetësore

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Dg.

Terapia

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Dg.

Preventiva