Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Спречувањето на дигестивните болести вклучува голем број превентивни мерки кои можат да помогнат во одржувањето на доброто дигестивно здравје. Основните превентивни мерки вклучуваат здрав начин на живот, правилна исхрана, хигиена, редовни лекарски прегледи и избегнување на фактори кои можат да предизвикаат проблеми во дигестивниот систем.

 

Најчестите фактори кои можат да предизвикаат или да придонесат за гастроинтестинални заболувања се генетска предиспозиција, невролошки фактори, лоша исхрана и начин на живот, лоша хигиена, инфекции, лекови и хемикалии.

 

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања:

 • Јадете разновидна исхрана богата со влакна, витамини и минерали.
 • Избегнувајте прекумерна употреба на масна и преработена храна.
 • Пијте доволно вода за да останете добро хидрирани и да го помогнете процесот на варење.
 • Избегнувајте прекумерно консумирање алкохол, што може да предизвика разни дигестивни проблеми.
 • Физичката активност може да помогне во стимулирање на дигестивниот систем и одржување на здрава тежина.
 • Преголемиот стрес може негативно да влијае на функцијата на дигестивниот систем.
 • Техниките за релаксација, како што се медитација или физички вежби, можат благопријатно да дејстват врз дигестивниот систем.
 • Редовните лекарски прегледи можат да помогнат во рано откривање и лекување на потенцијални дигестивни проблеми.
 • Практикувајте добри хигиенски навики, вклучително и често миење раце, за да го намалите ризикот од цревни инфекции.
 • Избегнувајте контакт со валкани средини и контаминирана храна, бидејќи тоа може да предизвика дигестивни инфекции.
 • Тутунопушењето може да придонесе за дигестивни проблеми, вклучувајќи гастритис и рефлукс.
 • Прекумерното консумирање на кофеин или црн чај може да предизвика гастроинтестинални проблеми, затоа користете ги во умерени количини.
 • Одржувањето здрава тежина има значително влијание врз целокупното дигестивно здравје и може да го намали ризикот од дигестивни проблеми.
 • Редовниот и квалитетен сон игра важна улога за здравјето на дигестивниот систем.
 • Доколку имате чести дигестивни проблеми, консултирајте се со лекар за подетална дијагноза и третман.
 • Прекумерната употреба на антибиотици или други лекови може да влијае на регулацијата на бактериите во цревниот систем.
 • Користете лекови само по препорака на лекар., бидејќи има лекови кои може негативно да влијаат на функцијата на дигестивниот систем.
 • Прекумерното консумирање шеќери може негативно да влијае на дигестивниот систем и да предизвика проблеми.
 • Внимавајте на внесот на сол, обидете се да држите контрола.
 • Вклучувањето на пробиотиците во вашата исхрана, како што се оние што се наоѓаат во ферментирана храна или како додатоци, може да помогне во поддршката на здравите цревни бактерии и да го подобри здравјето на варењето.
 • Релаксацијата и управувањето со стресот преку техники како дишење и медитација може да имаат позитивен ефект врз здравјето на дигестивниот систем.
 • Водете дневник за храна и бидете свесни како одредена храна влијае на вашето дигестивно здравје.
 • Ако забележите дигестивни проблеми од одредени намирници, обидете се да ги ограничите.
 • Според вашите индивидуални потреби и околности, избегнувајте храна или супстанции кои го нарушуваат вашето дигестивно здравје.
 • Избегнувајте строги диети бидејќи тие можат да му наштетат на вашето дигестивно здравје.
 • Одржувањето на редовни празнувања на дебелото црево е важно за целокупното дигестивно здравје.
 • Избегнувајте занемарување на природните потреби.
 • Прекумерната употреба на лаксативи може да доведе до негативни ефекти врз цревниот систем.
 • Редовното миење на рацете и избегнувањето контакт со извори на инфекција помага да се спречат дигестивни инфекции.
 • Здравите навики за спиење, вклучително и редовниот и квалитетен сон, имаат позитивен ефект врз целокупното здравје, вклучително и врз дигестивниот систем.
 • Избегнувајте прејадување, џвакајте ја храната наизменично и уживајте во неа.
 • Пребрзото јадење храна може да предизвика дигестивни проблеми.
 • Вклучете разновидна храна во вашата исхрана, овошје, зеленчук, животински и растителни извори на протеини, цели зрна и здрави масла.
 • Редовните лекарски прегледи кај лекар може да придонесат за рано откривање на можните дигестивни проблеми и нивно лекување.
 • Редовната вакцинација против хепатитис и други заразни болести може да помогне во заштитата на дигестивниот систем од можни инфекции.
 • Внимавајте каде консумирате вода и храна, особено кога сте во нови околности.
 • Контаминираните извори  на храна и вода може да предизвикаат гастроинтестинални инфекции.
 • Во зависност од вашите потреби и здравствена состојба, привремените методи за детоксикација можат да помогнат да се исчистат токсините од телото.
 • Постојаното следење на добрите хигиенски навики е од суштинско значење за да се спречат инфекции и да се одржи целокупното дигестивно здравје.
 • Доколку патувате, избегнувајте да консумирате ризична храна и вода и преземете ги потребните заштитни мерки.
 • Избегнувањето на консумирање на тешки оброци пред спиење може да поддржи здрав сон и дигестивно здравје.
 • Редовното вежбање и добрата исхрана со витамини и минерали може да ја подобрат функцијата на дигестивниот систем.
 • Добрата орална хигиена е поврзана со целокупното здравје, вклучувајќи го и дигестивниот систем.
 • Редовното миење со четка и забен конец се важни практики.
 • Позитивната состојба на умот може да има позитивен ефект врз здравјето на дигестивниот систем.
 • Доколку забележите дека одредена храна предизвикува дигестивни проблеми или алергии, треба да ја избегнувате.
 • Изложеноста на загаден воздух или други токсини може да влијаат на здравјето на дигестивниот систем.
 • Одржувањето здрав начин на живот може да помогне во поддршката на дигестивното здравје.
 • Премногу лежење или спиење веднаш после јадење може да предизвика рефлукс и гастроинтестинални проблеми.
 • Правилното држење на телото кога седите може да помогне да се намали абдоминалниот притисок и да се поддржи оптималната дигестивна функција.
 • Јадењето премногу храна може да изврши притисок врз желудникот и да доведе до гастроинтестинални проблеми. Внимавајте на големината на порциите.
 • Правилното џвакање на храната го подобрува дигестивниот процес и го поддржува доброто дигестивно здравје.
 • Прекумерната консумација на чили пиперки и зачинета храна може да предизвика гастроинтестинални проблеми.
 • Кратките прошетки по оброкот имаат позитивен ефект и можат да помогнат во ублажување на напнатоста во дигестивниот систем.
 • Недостатокот на сон може да влијае на целокупното здравје, вклучувајќи го и вашиот дигестивен систем.
 • Топлата храна може да предизвика дигестивни проблеми. Обидете се да ја одржувате вистинската температура на вашата храна.

 

Здравиот начин на живот и доброто дигестивно здравје зависат од многу фактори. Во исто време, треба да се земат предвид индивидуалните потреби и здравствената состојба при прилагодување на вашиот животен стил. Секој организам е различен. Учењето како вашето тело реагира на одредена храна и подобрувањето на здравите навики на живеење може да помогне да се подобри вашето дигестивно здравје.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Dg.

Лекари

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Dg.

Здравственото знаење

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Здравје | Shëndet

Higjiena

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Dg.

Simptom

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër