Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на ендокринолошки заболувања: Слаб имунитет.

Oслабениот имунолошки систем може да биде поврзан со различни ендокринолошки проблеми. Хормоните произведени од ендокрините жлезди играат важна улога во регулирањето на имунолошкиот одговор на телото. Некои од ендокринолошките проблеми кои можат да влијаат на имунолошкиот систем се хипотироидизам (намалена функција на тироидната жлезда) може да влијае на имунолошкиот одговор. Ова може да доведе до инфекции и почесто болести. Хипертироидизам (Зголемена функција на тироидната жлезда) може да влијае на функцијата на имунолошкиот систем, што може да резултира со автоимуни состојби или зголемена подложност на инфекции. Адисонова болест (хипофункција на надбубрежните жлезди) недоволното производство на кортизол и алдостерон може да влијае на регулацијата на имунолошкиот систем, правејќи го телото подложно на инфекции. Хипопаратироидизам (намалена функција на паратироидните жлезди) може да влијае на функцијата на имунолошкиот систем. Негативното регулирање на гликемијата кај дијабетес може да влијае на функцијата на имунолошкиот систем, што може да резултира со зголемена подложност на инфекции. Синдром на полицистични јајници може да влијае на имунолошкиот систем и подложноста на инфекции. Хиперпаратироидизам (Зголемена функција на паратироидните жлезди) може да има ефекти врз имунолошкиот систем.

 

Најчестите фактори кои можат да придонесат за развој на ендокринолошки заболувања се генетска предиспозиција, стареење, нездрава исхрана, дебелина, стрес, инфекции, изложеност на хемикалии и употреба на одредени лекови.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Доколку ослабениот имунитет е поврзан со одредена ендокринолошка состојба, првичниот фокус треба да биде на лекување на ендокринолошката болест. Треба да се одржува здрав начин на живот со урамнотежена исхрана, редовна физичка активност, добра хидратација и доволно одмор. Витаминските или минералните додатоци можат да помогнат во подобрување на имунолошкиот одговор. Треба да се напомене дека некои хормонски проблеми можат да влијаат на апсорпцијата на одредени хранливи материи бидејќи тие влијаат на метаболизмот и апсорпцијата на хранливите материи. Стресот може да влијае на функцијата на имунолошкиот систем. Техниките за релаксација и управување со стресот можат да бидат корисни. Редовните лекарски прегледи се исто така важни за следење на состојбата на имунитетот и брзо реагирање кога е потребно. Вакцинациите се важен дел од поддршката на имунитетот. Вакцините можат да помогнат во заштитата од инфекции. Избегнувањето контакт со заразени луѓе и практикувањето добра хигиена може да помогне да се спречат инфекции. Доволното и квалитетно спиење е исто така важно за поддршка на имунолошкиот систем.

 

Важно е да се консултирате со лекар ако се сомневате дека имате ендокринолошки проблеми или ако имате такви симптоми. Редовните медицински прегледи и лабораториски тестови можат да помогнат во рано откривање и справување со ендокринолошките проблеми.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Dg.

Terapia

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Dg.

Терапија

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja