Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve gastrointestinale: Gazrat dhe fryrja e barkut.

Gazrat dhe fryrja e barkut ndodhin si rezultat i proceseve normale të tretjes në trupin e njeriut. Procesi i zbërthimit të ushqimit në stomak dhe zorrë gjeneron gazra si një bioprodukt natyror. Gazrat përbëhen kryesisht nga azoti, oksigjeni, hidrogjeni, dioksidi i karbonit dhe metani. Fryrja ose shqetësimi i rëndë nga një sasi e shtuar e gazit në stomak ose zorrë, mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh. Disa nga shkaqet përfshijnë ngrënien e ushqimeve me fibra të larta, pijet e gazuara, ngrënien e shpejtë, përdorimin e çamçakëzit dhe disa medikamente. Në shumë raste, menaxhimi i këtyre simptomave përfshin ndryshimin e të ushqyerit, të tilla si shmangia e ushqimeve që shkaktojnë gazra dhe ushqimeve fibroze. Më shumë aktivitet fizik dhe përtypja e duhur e ushqimit mund të ndihmojë në uljen e gazrave. Në rast të simptomave të zgjatura ose intensive, këshilla e mjekut mund të jetë e dobishme për të trajtuar shkakun dhe për të zbatuar një qasje të përshtatshme terapeutike. Gazrat dhe fryrjet mund të jenë simptoma të sëmundjeve dhe problemeve të ndryshme të organeve tretëse. Disa nga shkaqet e mundshme përfshijnë sindromën e zorrës së irrituar, infeksionet e zorrëve, obstruksionin e zorrëve, intolerancën ndaj glutenit, sëmundjet inflamatore të zorrëve, çrregullimet jofunksionale të tretjes. Nëse gazrat dhe fryrjet bëhen të rënda ose shoqërohen me simptoma të tjera, është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun, për të identifikuar shkakun dhe për të sugjeruar trajtimin e duhur.

 

Faktorët më të zakonshëm që mund të shkaktojnë ose kontribuojnë në sëmundjet gastrointestinale janë predispozicioni gjenetik, faktorët neurologjikë, të ushqyeri dhe mënyra e jetesës jo e mirë, higjiena e dobët, infeksionet, barnat dhe kimikatet.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

Probiotikët mund të ndihmojnë në balancimin e baktereve të zorrëve dhe në përmirësimin e shëndetit të tretjes. Medikamentet kundër gazit mund të ndihmojnë në zvogëlimin e gazrave dhe fryrjet, si simetikoni, mund të ndihmojnë në eliminiminn e gazit. Shmangia e ushqimeve që zakonisht shkaktojnë gazra, si hudhra, brokoli, fasulet, ushqimet me me më pak fibra dhe shmangia e ushqimeve të padëshiruara. Aktiviteti fizik mund të ndihmojë në stimulimin e sistemit të tretjes dhe reduktimin e gazrave. Pini mjaftueshëm ujë për të ndihmuar procesin e tretjes. Është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun veçanërisht nëse gazrat dhe fryrjet bëhen problematike ose shoqërohen me simptoma të tjera. Mjeku do të jetë në gjendje të rekomandojë trajtimin më të mirë për rastin tuaj dhe t’ju japë këshilla parandaluese.

 

Një mënyrë jetese e shëndetshme dhe shëndeti i mirë i tretjes varen nga shumë faktorë. Në të njëjtën kohë, nevojat individuale dhe gjendja shëndetësore duhet të merren parasysh kur rregulloni stilin tuaj të jetesës. Çdo organizëm është i ndryshëm. Mësimi se si trupi juaj reagon ndaj ushqimeve të caktuara dhe përmirësimi i zakoneve të jetesës së shëndetshme mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit tuaj të tretjes.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Dg.

Лекарски преглед

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Dg.

Лекари

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Dg.

Terapia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло