Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Една од основните превентивни мерки против болестите е редовната и умерена физичка активност, која позитивно влијае на општото физичко и психичко здравје.

 

  • Според Светската здравствена организација, количината на физичка активност потребна за здрав живот е најмалку 150 минути умерена активност или 75 минути активност со висок интензитет неделно. Ова може да биде брзо одење, трчање, пливање, возење велосипед или која било друга активност што го зголемува пулсот и дишењето.

 

Физичката активност го подобрува дишењето, крвниот притисок, нивото на холестерол, гликозата во крвта, имунитетот и го намалува ризикот од кардиоваскуларни, пулмонални, гастроентерохепатални, локомоторни, ментални и други болести. Исто така, вежбите помагаат во лесно контролирање на телесната тежина, зголемување на мускулната сила и издржливост, менталната издржливост, подобрување на квалитетот на сонот итн.

Обидете се да ја вклучите физичката активност во вашиот дневен режим, бидејќи тоа ќе ви помогне да го подобрите целокупното здравје и да ја намалите можноста да страдате од разни акутни и хронични болести.

Спортувањето е најдобриот превентивен лек за болести!

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Dg.

Болест

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Dg.

Sëmundje

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Dg.

Diagnoza

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Dg.

Терапија

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Dg.

Превенција

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење