Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на кардиоваскуларни заболувања: Задржување на течности во организмот.

Едемот е состојба која се карактеризира со задржување на течности во ткивата, што може да се појави во контекст на разни кардиоваскуларни заболувања. Кога срцето не работи ефикасно за да пумпа крв во васкуларниот систем, течноста може да се акумулира во ткивата, предизвикувајќи едем. Едемот може да се појави на различни делови од телото, но најчесто се појавува во нозете, градите, рацете или стомакот.
Високиот крвен притисок може дополнително да го оптоварува срцето и да доведе до акумулација на течности во ткивата.

 

Одржувањето здрав кардиоваскуларен систем вклучува различни фактори како здрава исхрана, физичка активност, управување со стресот, елиминација на штетните навики и редовни лекарски прегледи. Доброто кардиоваскуларно здравје значи добра циркулација на крвта и оптимално функционирање на срцевиот мускул, што придонесува за целокупното добро здравје.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Третманот на едемот вклучува третман на основната болест и управување со симптомите. Ова може да вклучува лекови како што се диуретици (кои им помагаат на бубрезите да лачат повеќе течност). Други лекови кои може да се препишат вклучуваат вазодилататори (кои ги прошируваат крвните садови) и лекови за контрола на крвниот притисок. Здравата исхрана и промените во животниот стил се важни за подобрување на состојбата. Ограничувањето на натриумот во исхраната може да помогне да се намали задржувањето на течности. Некои диететски пристапи, како што се намалување на употребата на преработена храна и додаден натриум, може да бидат корисни за намалување на ризикот од едем. Редовната умерена физичка активност може да помогне да се стимулира циркулацијата на крвта и да се намали задржувањето на течности. Важно е да посетите лекар ако имате едем или други симптоми на кардиоваскуларни болести за точна дијагноза и третман.

 

Здравиот начин на живот и придржувањето кон превентивните мерки се клучни за одржување на целокупното здравје и намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести. Секој човек е различен, па затоа е важно да ја индивидуализирате вашата стратегија за превенција во консултација со вашиот лекар. Со вклучување на овие дополнителни аспекти во вашата стратегија за превенција, ќе имате сеопфатен пристап за подобрување и одржување на кардиоваскуларното здравје.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Dg.

Здравственото знаење

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Dg.

Терапија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Dg.

Болест

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme