Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на алергија: Црвени и подуени очи.

Црвени и отечени очи се вообичаени симптоми на алергиски конјунктивитис, кој може да се појави како резултат на алергија од различни алергени. Кога алергените доаѓаат во контакт со очите, тие можат да предизвикаат реакција во конјунктивата (воспаление на тенката мембрана од внатрешната страна на капакот и меката површина на белките). Ова воспаление предизвикува многу од крвните садови во конјуктивата да се шират, што резултира со црвени и подуени очи, насолзени очи и често трепкање. За да се контролираат овие симптоми, може да се применат антихистамински капки за очи, кои можат да помогнат во олеснување на чешањето и алергискиот конјунктивитис. Користењето ладни облоги може да помогне во ублажување на отокот и црвенилото. И најважно е да се избегне контакт со алергени за да се спречат алергиски реакции.

 

Алергиските болести се појавуваат поради необичната реакција на имунолошкиот систем на супстанции (алергени) кои се сметаат за туѓи и потенцијално опасни. Не е сосема јасно зошто некои луѓе развиваат алергии додека други не. Во сите случаи, алергијата се формира како резултат на комбинација на генетски и еколошки фактори кои влијаат на имунолошкиот систем.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Антихистаминските капки за очи се ефикасни во контролирањето на симптомите на алергиски конјунктивитис, вклучувајќи чешање, црвенило и солзење на очите. Овие капки обично содржат антихистаминици кои го блокираат дејството на хистаминот, хемикалија која предизвикува алергиски реакции. Ефективните антихистамински капки за очи можат да обезбедат брзо ослободување од симптомите, а многу од нив се достапни без лекарски рецепт. Сепак, пред да користите било каков лек, вклучително и капки за очи, важно е да се консултирате со вашиот лекар или алерголог. Тие ќе ви го препишат вистинскиот производ, дозата и времетраењето на употребата според вашите потреби и здравствена состојба. Исто така, превентивните мерки како избегнување на алергени, користење маска за лице и очила за сонце може да помогнат во контролата на алергиските симптоми на очите. Доколку симптомите продолжат или станат тешки, консултирајте се со лекар за понатамошен совет и третман.

 

Избегнувањето контакт со алергенот е една од најефикасните превентивни мерки кога станува збор за алергиски реакции.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Здравје | Shëndet

Higjiena

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Dg.

Болест

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Dg.

Превенција

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв