Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на ендокринолошки заболувања: Замор и слабост.

Заморот и слабоста можат да бидат едени од симптомите на различни ендокрини проблеми. Некои од состојбите и проблемите кои можат да предизвикаат замор се хипотироидизам (намалена функција на тироидната жлезда) се јавува кога тироидната жлезда не произведува доволно тироидни хормони (тироксин и тријодотиронин). Недостатокот на овие хормони може да предизвика замор и слабост. Хипертироидизам (зголемена функција на тироидната жлезда) крајниот резултат на прекумерното производство на тироидни хормони, може да предизвика замор, немир и раздразливост. Пациентите може да доживеат и промени во сонот. Недоволната контрола на гликозата и инсулинот кај дијабетес може да доведе до енергетска нестабилност, замор и слабост. Адисоновата болест се јавува кога надбубрежните жлезди не произведуваат доволно кортизол и алдостерон. Овие хормони играат улога во контролирањето на енергијата и течностите во телото, така што недостатокот може да предизвика замор и слабост. Хиперпаратироидизам (зголемена функција на паратироидните жлезди)е состојба кога паратироидните жлезди произведуваат премногу паратироиден хормон. Симптомите може да вклучуваат замор и слабост. Хипопитуитаризмот може да предизвика намалено производство на различни хормони, вклучувајќи ги и хормоните за раст и надбубрежните жлезди. Овие состојби може да предизвикаат замор. Жените со полицистични јајници може да доживеат замор како еден од симптомите поради нерамнотежа во тироидните и репродуктивните хормони.

 

Најчестите фактори кои можат да придонесат за развој на ендокринолошки заболувања се генетска предиспозиција, стареење, нездрава исхрана, дебелина, стрес, инфекции, изложеност на хемикалии и употреба на одредени лекови.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Медицинските третмани се пропишуваат во зависност од специфичниот ендокринолошки проблем. Лекарите може да препишат лекови за регулирање на хормоните или лекување на симптомите. Ако психолошките аспекти играат улога во симптомите, антидепресивите може да бидат корисни во управувањето со стресот и емоционалните аспекти на состојбата. За луѓето со дијабетес, редовното следење на нивото на гликоза и регулирање на терапевскиот третман може да помогнат во контролата на симптомите. Вклучете разновидна храна, вклучувајќи овошје, зеленчук, цели зрна, риба, јајца, млечни производи со малку маснотии и здрави масти. Балансирањето на различни групи на храна обезбедува широк спектар на хранливи материи. Поттикнете ја консумацијата на свежо овошје и зеленчук во секој оброк. Тие обезбедуваат витамини, минерали и антиоксиданси. Пијте доволно вода секој ден. Водата е клучот за правилното функционирање на организмот. Ограничете ја потрошувачката на преработени прехранбени производи, богати со шеќери и штетни масти. Оброците треба да бидат редовни и добро распоредени во текот на денот. Не прескокнувајте оброци за да одржите стабилно ниво на шеќер и енергија во крвта. Слушајте ги сигналите на вашето тело. Ако сте гладни, јадете, но направете го тоа мудро и изберете храна која го задоволува вашиот нутритивен баланс.

 

Важно е да се консултирате со лекар ако се сомневате дека имате ендокринолошки проблеми или ако имате такви симптоми. Редовните медицински прегледи и лабораториски тестови можат да помогнат во рано откривање и справување со ендокринолошките проблеми.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Dg.

Здравственото знаење

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Здравје | Shëndet

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Dg.

Sëmundje

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Dg.

Mjekët

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor