Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Sëmundjet onkologjike karakterizohen nga rritja dhe riprodhimi i pajustifikuar dhe i vazhdueshëm i qelizave të deformuara ose anormale në trup. Ky ndryshim i pajustifikuar në rritjen e qelizave rezulton në formimin e tumoreve ose lezioneve që mund të ndikojnë në funksionet normale të trupit. Kanceri është lloji më i njohur i sëmundjes onkologjike, i cili […]

Read More
Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Онколошките заболувања се карактеризираат со неоправдан и континуиран раст и репродукција на деформирани или абнормални клетки во телото. Оваа неоправдана промена во растот на клетките резултира со формирање на тумори или лезии кои можат да влијаат на нормалните функции на телото. Ракот е најпознат тип на онколошка болест, која може да се појави во различни […]

Read More
Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike janë aktivitete dhe qasje të ndërmarra për të reduktuar rrezikun e zhvillimit të kancerit. Këto masa përfshijnë zakone të ndryshme të jetesës, dietë të shëndetshme, aktivitet fizik, ekzaminime të rregullta mjekësore dhe shmangie të disa zakoneve të dëmshme. Masat parandaluese janë të rëndësishme për të reduktuar rrezikun e kancerit dhe […]

Read More
Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Превентивните мерки против онколошки заболувања се активности и пристапи преземени за намалување на ризикот од развој на рак. Овие мерки вклучуваат различни животни навики, здрава исхрана, физичка активност, редовни лекарски прегледи и избегнување на некои штетни навики. Превентивните мерки се важни за да се намали ризикот од рак и да се подобри целокупното здравје. Запомнете […]

Read More
Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Sëmundjet imunologjike janë një grup sëmundjesh që lidhen me mosfunksionimin ose mbiaktivitetin e sistemit imunitar. Këto simptoma janë vetëm disa nga të shumtat që mund të ndodhin me sëmundjet imune, kombinimi i saktë dhe intensiteti i simptomave mund të ndryshojnë në varësi të sëmundjes specifike dhe dallimeve individuale. Për një diagnozë dhe trajtim të saktë, […]

Read More
Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Имунолошките болести се група на болести кои се однесуваат на дисфункција или прекумерна активност на имунолошкиот систем. Овие симптоми се само некои од многуте што можат да се појават кај имунолошки заболувања, а точната комбинација и интензитетот на симптомите може да варира во зависност од конкретната болест и индивидуалните разлики. За точна дијагноза и третман, […]

Read More
Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Пациентите со дијабетес треба да избегнуваат храна богата со јагленохидрати и храна со висок гликемиски индекс. Наместо тоа, нивната исхрана треба да биде богата со цели зрна, овошје, зеленчук и посно месо. Храната треба да биде богата со влакна и протеини, кои помагаат да се контролира нивото на гликоза во крвта. Пациентите треба да бидат […]

Read More
Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Sëmundjet imunologjike janë sëmundje që shkaktohen nga një përgjigje e papërshtatshme imune e trupit. Sistemi imunitar i njeriut është përgjegjës për mbrojtjen nga infeksionet dhe sëmundjet, por ndonjëherë mund të ndodhin probleme kur sistemi imunitar reagon shumë fuqishëm, shumë pak ose në mënyrë të gabuar. Parandalimi i sëmundjeve imune varet nga lloji i sëmundjes, por […]

Read More
Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Имунолошките болести се болести кои се предизвикани од несоодветен имунолошки одговор на телото. Човечкиот имунолошки систем е одговорен за заштита од инфекции и болести, но понекогаш може да се појават проблеми кога имунолошкиот систем реагира премногу силно, премалку или на погрешен начин. Превенцијата на имуните болести зависи од видот на болеста, но постојат некои општи […]

Read More