Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на респираторни заболувања: Кашлица.

Кашлицата како симптом е присутна кај различни видови респираторни проблеми, вклучувајќи грип, настинки, бронхитис, астма и пневмонија. Кашлицата може да биде сува или влажна, во зависност од природата на проблемот со дишењето. Сува кашлица е вид на кашлица кога нема секрет или спутум присутен во долниот респираторен тракт. Влажната кашлица, наречена и продуктивна кашлица, се карактеризира со присуство на секрет во долниот респираторен тракт. Овој тип на кашлица често се јавува како механизам на телото за отстранување на секрет и други материи од респираторниот тракт. Терапијата и превенцијата на респираторните проблеми зависи од специфичниот тип на болеста, нивната тежина и индивидуалните потреби на пациентот.

 

Респираторните заболувања се група на болести кои влијаат на респираторниот систем, вклучувајќи ги носните пасуси, грлото, душникот, бронхиите и белите дробови. Овие болести можат да бидат опструктивни, инфективни или воспалителни и може да предизвикаат различни симптоми и проблеми со дишењето.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Симптоматски третман: Обично се даваат антитусици за намалување на кашлицата или бронходилататори за олабавување на бронхиите и подобрување на дишењето. Одморот и добрата хидратација се важни. Пациентите треба да се одморат и да пијат доволно течности (свежи сокови, домашни топли супи и чаеви, млеко, мед итн.) за да останат хидрирани и лежење со подигната глава за да се подобри дишењето. Превенцијата вклучува редовна вакцинација против грип и други вирусни инфекции. Редовно миење раце со сапун и вода. Избегнување контакт со заразени лица. Избегнување на загаден воздух. Редовна физичка активност за подобрување на целокупната функција на респираторниот систем. Здрава исхрана и управување со тежината.

 

Респираторните заболувања може да имаат слични или различни симптоми. Лекарите обично користат различни дијагностички тестови за да ја утврдат точната природа и причината на респираторните заболувања и да обезбедат соодветен третман.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Dg.

Лекари

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Dg.

Дијагноза

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Терапија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Dg.

Симптом

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Dg.

Njohurija shëndetësore

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Dg.

Terapia

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Dg.

Preventiva

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето