Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave zakonisht përfshijnë një mënyrë jetese të shëndetshme, hidratim të mirë, aktivitet fizik të moderuar dhe masa të tjera për të ruajtur shëndetin e përgjithshëm të mirë. Është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek për këshilla të personalizuara, veçanërisht nëse keni faktorë rreziku ose sëmundje të veshkave para-ekzistuese.

Sëmundjet e veshkave mund të jenë të përkohshme ose kronike dhe ndryshojnë në ashpërsi. Shkaktarët e sëmundjes së veshkave mund të përfshijnë infeksionet, inflamacionin, dëmtimin e indeve të veshkave, predispozicion gjenetik, përdorimin e disa ilaçeve, diabetin, presionin e lartë të gjakut dhe gjendje të tjera shëndetësore.

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

 • Ekzaminimet e rregullta mjekësore mund të ndihmojnë në zbulimin e hershëm të problemeve të veshkave.
 • Analizat e rregullta të gjakut dhe urinës janë një pjesë e rëndësishme e masave parandaluese.
 • Presioni i lartë i gjakut mund të kontribuojë në dëmtimin e veshkave. Matja dhe kontrolli i rregullt i presionit të gjakut mund të jetë një masë e shkëlqyer parandaluese.
 • Diabeti është një nga faktorët kryesorë që mund të shkaktojë probleme me veshkat. Kontrolli i rregullt i niveleve të sheqerit në gjak është i rëndësishëm.
 • Një dietë e shëndetshme me pak kripë, yndyrë dhe sheqer mund të ndihmojë në mbështetjen e shëndetit të përgjithshëm të veshkave.
 • Ruajtja e një peshe të shëndetshme përmes aktivitetit fizik dhe një diete të shëndetshme mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të sëmundjeve të veshkave.
 • Shmangia e ndotjes së ajrit dhe substancave të tjera të dëmshme mund të ndihmojë në mbrojtjen e veshkave.
 • Pini mjaftueshëm ujë për të qëndruar të hidratuar në mënyrë optimale, kjo mund të ndihmojë në parandalimin e formimit të gurëve në veshka.
 • Konsumimi i tepërt i alkoolit mund të çojë në dëmtim të veshkave.
 • Aktiviteti fizik mund të ndihmojë në ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm dhe të zvogëlojë rrezikun e problemeve me veshkat.
 • Përdorimi i tepërt i medikamenteve të caktuara, të tilla si medikamentet anti-inflamatore josteroide (NSAIDs), mund të shkaktojnë dëmtim të veshkave. Përdorni barnat vetëm nën kontroll dhe sipas udhëzimeve të mjekut.
 • Shëndeti i mirë i veshkave mund të lidhet me pushimin adekuat dhe gjumin e shëndoshë.
 • Përdorimi i tepërt i kafeinës mund të kontribuojë në një rrezik më të lartë të gurëve në veshka. Moderimi është çelësi.
 • Nivelet e larta të kolesterolit mund të ndikojnë në shëndetin e enëve të gjakut dhe mund të kontribuojnë në problemet e veshkave.
 • Stresi mund të ndikojë në shëndetin e përgjithshëm dhe mund të shoqërohet me një rrezik më të lartë të sëmundjes së veshkave.
  Teknikat e reduktimit të stresit si relaksimi dhe pushimi mund të ndihmojnë.
 • Vaksinimi kundër infeksioneve të tilla si gripi dhe pneumonia mund të ndihmojë në parandalimin e infeksioneve që mund të prekin veshkat.
 • Kontrollet e rregullta mjekësore janë të rëndësishme për monitorimin e shëndetit të veshkave dhe zbulimin e hershëm të problemeve.
 • Mbrojtja nga dielli është e rëndësishme sepse disa sëmundje të veshkave mund të lidhen me vitaminën D dhe diellin.
 • Përdorni medikamente të rekomanduara nga mjeku juaj dhe shmangni përdorimin e tepërt të antibiotikëve dhe medikamenteve të tjera që mund të kenë një efekt të mundshëm negativ në veshkat.
 • Përdorimi i pakontrolluar i vitaminave dhe mineraleve mund të ketë një efekt të mundshëm negativ në veshkat.
 • Një mënyrë jetese e shëndetshme që përfshin një dietë të shëndetshme, aktivitet të rregullt fizik dhe menaxhim të stresit mund të përmirësojë ndjeshëm shëndetin e përgjithshëm të veshkave.
 • Një peshë e shëndetshme është e rëndësishme për shëndetin e përgjithshëm të veshkave. Të qenit mbipeshë mund të rrisë rrezikun e sëmundjes së veshkave.
 • Marrja e tepërt e proteinave, veçanërisht e proteinave shtazore, mund të ketë një efekt negativ në veshkat. Mos harroni të mbani një dietë të ekuilibruar.
 • Alergjitë ushqimore dhe intolerancat mund të çojnë në inflamacion dhe probleme me veshkat.
 • Edukoni veten për faktorët që ndikojnë në veshkat tuaja dhe bëni vetë-ekzaminime të rregullta për të njohur ndryshimet ose simptomat e mundshme.
 • Disa suplemente natyrale mund të kenë një efekt të dobishëm në veshkat, por gjithmonë konsultohuni me një mjek përpara përdorimit.
 • Ushtrimi i muskujve të qafës mund të ndihmojë në mbështetjen e enëve të gjakut dhe veshkave.
 • Një dietë e ekuilibruar që përfshin vitaminat dhe mineralet e nevojshme mund të përmirësojë shëndetin e veshkave.
 • Detoksifikimi i duhur i trupit mund të ndihmojë në largimin e metaleve të rënda dhe toksinave, të cilat mund të jenë të dobishme për veshkat.
 • Kontrolli i rregullt i presionit të gjakut dhe aplikimi i masave për stabilizimin e tij është i rëndësishëm për shëndetin e përgjithshëm të veshkave.
 • Konsumimi i tepërt i ushqimeve dhe pijeve acidike mund të ketë një efekt negativ në veshkat. Shmangni konsumimin e ushqimeve me aciditet të lartë.
 • Kontrolli i niveleve të sheqerit në gjak është një masë e rëndësishme për të parandaluar diabetin dhe për të mbështetur veshkat.
 • Nivelet e larta të disa hormoneve, të tilla si hormonet e stresit, mund të kenë një efekt negativ në veshkat. Zbatimi i teknikave të menaxhimit të stresit mund të ndihmojë.
 • Pirja e mjaftueshme e ujit dhe qëndrimi i hidratuar mirë ndihmon në parandalimin e formimit të gurëve në veshka.

 

Qëllimi kryesor i masave parandaluese është ruajtja ose përmirësimi i funksionit të veshkave dhe parandalimi i problemeve të mëtejshme shëndetësore. Është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek ose nefrolog për këshilla të hollësishme dhe të personalizuara për ruajtjen e shëndetit optimal të veshkave.

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Превенција | Preventiva

Higjiena

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Превенција | Preventiva

Ментална хигиена

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi