Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на алергија: Симптомите на системска алергија.

Симптомите на системска алергија се поврзани со влијанието на алергиската реакција врз целиот организам, покрај специфичните симптоми поврзани со органите или ткивата кои се засегнати. Овие системски симптоми може да се појават кај тешки алергии, особено ако ескалираат до анафилакса, што е тешка и потенцијално опасна алергиска реакција.

 

Алергиските болести се појавуваат поради необичната реакција на имунолошкиот систем на супстанции (алергени) кои се сметаат за туѓи и потенцијално опасни. Не е сосема јасно зошто некои луѓе развиваат алергии додека други не. Во сите случаи, алергијата се формира како резултат на комбинација на генетски и еколошки фактори кои влијаат на имунолошкиот систем.

 

Симптоми и брза интервенција

Тешките алергии може да предизвикаат губење на свеста поради низок крвен притисок и недостаток на кислород во ткивата. Mоже да резултира со брз и неправилен пулс, шок и колапс. Анафилактичен шок е тешка алергиска реакција која може да доведе до сериозни системски проблеми, вклучувајќи шок и отежнато дишење. Mоже да доведат до блокирање на дишните патишта и отежнато дишење. Некои луѓе може да пријават тежина или болка во препоните. Општа слабост, да се чувствуваат уморни и слаби. Очите може да станат црвени и отечени, а лицето може да добие искривен изглед како дел од системската реакција. Ако ви е дијагностицирана алергија и ви е препишано пенкало за епинефрин, важно е да ги следите упатствата дадени од вашиот лекар. Пенкалото за епинефрин е дел од планот за хитна интервенција при тешки алергии, особено анафилакса.

Анафилаксата е медицинска состојба која бара итна медицинска помош. Ако имате или се соочувате со тешки алергии и сте развиле системски симптоми, веднаш одете на лекар или повикајте брза помош (112).

 

Избегнувањето контакт со алергенот е една од најефикасните превентивни мерки кога станува збор за алергиски реакции.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Dg.

Здравственото знаење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Dg.

Njohurija shëndetësore

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Dg.

Terapia

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Dg.

Превенција

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme