Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на кардиоваскуларни заболувања: Бавно срцебиење.

Брадикардија е медицински термин што значи бавен пулс. Кај здрави луѓе, нормалното отчукување на срцето (пулсот) е обично помеѓу 60 и 100 отчукувања во минута. Брадикардија се дефинира како срцева фреквенција која е помала од 60 отчукувања во минута. Меѓутоа, во некои случаи, луѓето во добра физичка форма, како што се спортистите, може да имаат низок пулс, но нивната брадикардија обично не се смета за патолошка. Причините за брадикардија може да бидат различни, вклучително и проблеми со срцевиот ритам како што е синусната брадикардија, блокади на системот за спроводливост на импулси во срцето, низок крвен притисок, одредени лекови и други здравствени проблеми. Кардиоваскуларните заболувања, како што се исхемична срцева болест (ангина или миокарден инфаркт), кардиомиопатија и други, може да влијаат на функцијата на срцето и да предизвикаат брадикардија. Ова се само дел од срцевите заболувања кои можат да влијаат на срцевиот ритам. Важно е да се обратите кај квалификуван кардиолог за правилна дијагноза и третман.

 

Одржувањето здрав кардиоваскуларен систем вклучува различни фактори како здрава исхрана, физичка активност, управување со стресот, елиминација на штетните навики и редовни лекарски прегледи. Доброто кардиоваскуларно здравје значи добра циркулација на крвта и оптимално функционирање на срцевиот мускул, што придонесува за целокупното добро здравје.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Ако брадикардијата е резултат на медицинска состојба како што се срцеви аритмии, блокади, кардиоваскуларни болести или други здравствени проблеми, тогаш третманот треба да биде насочен кон лекување на основната болест. Ова може да вклучува лекови, хируршки процедури, кардиоваскуларна рехабилитација или други процедури. Ако се смета дека одреден лек предизвикува брадикардија, лекарот може да го промени режимот на лекување или да го замени со друг. Во случаи кога брадикардијата е значајна и предизвикува симптоми или здравствени ризици, лекарот може да препорача поставување на пејсмејкер. Повеќето случаи на брадикардија не бараат специфичен третман, но здравите животни навики можат да помогнат во справувањето со нив. Вклучете физичка активност, здрава исхрана, добра хидратација, редовни посети на лекар и управување со стресот.

 

Здравиот начин на живот и придржувањето кон превентивните мерки се клучни за одржување на целокупното здравје и намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести. Секој човек е различен, па затоа е важно да ја индивидуализирате вашата стратегија за превенција во консултација со вашиот лекар. Со вклучување на овие дополнителни аспекти во вашата стратегија за превенција, ќе имате сеопфатен пристап за подобрување и одржување на кардиоваскуларното здравје.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Dg.

Болест

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Dg.

Simptom

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек