Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Терминот ангина пекторис буквално значи стегање во градите. Ангина се јавува кога коронарните артерии кои го снабдуваат срцевиот мускул со крв се стеснуваат и не можат да носат доволно крв за да ги задоволат зголемените потреби за време на напор или возбуда. Нападот ја принудува жртвата да се одмори; болката треба брзо да исчезне по одмор.

Знаци на ангина:

 • Болка во центарот на градите слична на пороци, која може да се прошири на вилицата и надолу едната или двете раце
 • Олеснување на болката со одмор
 • Скратен здив
 • Замор, кој често е ненадеен и екстремен
 • Чувство на вознемиреност

 

Како можете да помогнете:

 • Помогнете му на повредениот да престане со тоа што го прави и да седне да одмори. Смирете го и уверете се дека му е удобно; ова треба да помогне да се намали болката.
 • Ако жртвата има лекови за ангина, како што се таблети или спреј со пумпа , помогнете му да ги земе.
 • Ако болката не исчезне пет минути по земањето на лекот за ангина, советувајте го да земе втора доза.
 • Охрабрете ја жртвата да се одмори и држете ги настрана сите случајни минувачи.
 • Ако жртвата се уште има болка пет минути по втората доза, или болката се враќа и се сомневате на срцев удар. Повикајте итна помош.
 • Ако болката се смири по одмор, жртвата обично ќе може да продолжи со она што го правела. Советувајте ја да побара лекарска помош.
 • Ако жртвата се онесвести и не дише нормално, започнете со кардиопулмонарна реанимација, додека стигне брза помош.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Dg.

Лекарски преглед

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Dg.

Симптом

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација