Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на алергија: Кашлање со крв.

Кашлање со крв може да биде поврзано со различни здравствени состојби и причини, вклучително и алергии. Во некои случаи, алергиите може да предизвикаат иритација на горниот респираторен тракт и да доведат до кашлање со крв. Изложеноста на сув воздух може да предизвика иритација на носните пасуси и грлото, што може да резултира со кашлање крв. Алергените како прашина, првут, чад или други алергени во воздухот може да предизвикаат иритација и воспаление, што на крајот може да доведе до кашлање крв. Алергискиот ринитис и синузитис може да предизвикаат воспаление на синусите и носот, што може да доведе до кашлање со крв. Сувата или иритирана мукоза во грлото може да биде резултат на изложеност на алергени или други надразнувачи, што може да доведе до кашлање крв.

 

Алергиските болести се појавуваат поради необичната реакција на имунолошкиот систем на супстанции (алергени) кои се сметаат за туѓи и потенцијално опасни. Не е сосема јасно зошто некои луѓе развиваат алергии додека други не. Во сите случаи, алергијата се формира како резултат на комбинација на генетски и еколошки фактори кои влијаат на имунолошкиот систем.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

При кашлање крв, важно е да се консултирате со лекар. Лекарот може да изврши дополнителни испитувања и да ја утврди точната причина. Посетете го вашиот лекар за подетални анализи и препораки за третман. Важно е доброто управување со алергија со користење на лекови како што се антихистаминици, кои можат да помогнат да се намалат симптомите на алергија. Најдобро е да користите овлажнител дома бидејќи може да помогне да се спречи суво грло и да се смири кашлицата. Треба да се избегнуваат надразнувачи како чад, гасови и агресивни хемикалии кои можат да придонесат за иритација на респираторниот тракт. Пијте чести голтки течности за да го одржувате влажно грлото.

 

Избегнувањето контакт со алергенот е една од најефикасните превентивни мерки кога станува збор за алергиски реакции.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Dg.

Diagnoza

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dehidratimi

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Dg.

Mjekët

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Dg.

Превенција

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Dg.

Терапија

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Симптоми на хематолошки заболувања

Симптоми на хематолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди