Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на гастроинтестинални заболувања: Горушица.

Горушица може да биде непријатен симптом и често се поврзува со гастроинтестинални проблеми. Горушица е чувство на печење во градите што често се јавува со горчлив вкус во грлото или устата. Обично се случува кога содржината на желудникот се враќа во хранопроводникот. Горушица може да биде предизвикана од разни гастроинтестинални проблеми како што се гастритис, гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ), чиреви или други болести.

 

Најчестите фактори кои можат да предизвикаат или да придонесат за гастроинтестинални заболувања се генетска предиспозиција, невролошки фактори, лоша исхрана и начин на живот, лоша хигиена, инфекции, лекови и хемикалии.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Јадете помали, но почести оброци за да ја намалите надуеноста. Оптимизирајте ја вашата исхрана со избегнување на масна, зачинета и пикантна храна. Обидете се да избегнувате храна и пијалоци кои можат да го зголемат рефлуксот и да предизвикаат горушица, како што се кисела храна, чоколадо, кафе и алкохол. Доколку забележите дека одредена храна предизвикува симптоми, избегнувајте ја. Пијте доволно вода, но избегнувајте да ја консумирате за време на оброците. Вклучете физичка активност и управување со стресот. Избегнувајте легнување или спиење веднаш после јадење. Лекарот може да предложи третман во зависност од причината за горушица, вклучувајќи промени во исхраната, употреба на лекови за намалување на киселина или други терапии. Антациди за намалување на стомачната киселина, алуминиум хидроксид и магнезиум хидроксид. Може да ви бидат препишани инхибитори на протеинска пумпа, Омепразол за да го контролирате производството на киселина. Ако инфекцијата со Helicobacter pylori е причина за металоиди, лекарот може да препише и антибиотици. Овие лекови обично ги препишува лекар и треба да се користат под негов надзор. Професионален медицински совет е важен пред употреба.

 

Здравиот начин на живот и доброто дигестивно здравје зависат од многу фактори. Во исто време, треба да се земат предвид индивидуалните потреби и здравствената состојба при прилагодување на вашиот животен стил. Секој организам е различен. Учењето како вашето тело реагира на одредена храна и подобрувањето на здравите навики на живеење може да помогне да се подобри вашето дигестивно здравје.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Dg.

Sëmundje

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Dg.

Терапија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm