Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на гастроинтестинални заболувања: Крвава столица.

Крвавата столица е сериозен симптом за кој веднаш треба да се разговара со лекар. Таа може да биде резултат на голем број компликации, вклучувајќи проблеми со хемороиди, фисури, воспалителна болест на цревата, инфекции, дивертикулоза, тумори и други гастроинтестинални проблеми. Бидејќи причините можат да бидат различни и потенцијално сериозни, важно е да се оди на лекар за детална анализа и дијагноза на причината за крвавата столица. Самодијагностика и самолекување не се препорачуваат, бидејќи е потребно професионално мислење и пристап на лекување. Лекарот ќе изврши подетален клинички преглед, може да спроведе истражување како колоноскопија или други тестови и ќе предложи соодветен третман. Не одложувајте да се консултирате со вашиот лекар ако забележите крвава столица, особено ако тие се постојани или се појавуваат со други симптоми како што се болка, губење на тежината или промени во празнење на дебелото црево.

 

Најчестите фактори кои можат да предизвикаат или да придонесат за гастроинтестинални заболувања се генетска предиспозиција, невролошки фактори, лоша исхрана и начин на живот, лоша хигиена, инфекции, лекови и хемикалии.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Исхраната богата со растителни влакна и различни хранливи материи може да помогне во одржување на дигестивно здравје. Овошјето, зеленчукот, цели зрна и мешунките се богати со растителни влакна. Добрата хидратација може да помогне да се олеснат движењата на дебелото црево и да се намали ризикот од запек. Редовното вежбање може да ја подобри перисталтиката на цревата и здравата телесна тежина, што може да помогне во поддршката на целокупното здравје на гастроинтестиналниот тракт. Лекарот ќе изврши детален преглед и може да нареди истражување како што се колоноскопија, гастроскопија или тестови на крвта за да се идентификува причината за крвавата столица. Терапијата ќе зависи од причината за крвавата столица. Лекарот може да препише антибиотици за инфекции, антиинфламаторни лекови за воспалителни состојби, лаксативи за лекување на запек итн. Во случај на тумори, дивертикулоза или други анатомски проблеми, може да биде потребна хируршка интервенција.

 

Здравиот начин на живот и доброто дигестивно здравје зависат од многу фактори. Во исто време, треба да се земат предвид индивидуалните потреби и здравствената состојба при прилагодување на вашиот животен стил. Секој организам е различен. Учењето како вашето тело реагира на одредена храна и подобрувањето на здравите навики на живеење може да помогне да се подобри вашето дигестивно здравје.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Dg.

Здравственото знаење

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur