Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Каснувањата од острите животински заби предизвикуваат длабоки рани кои можат да го оштетат ткивото и да предизвикаат опасни инфекции. Секое каснување што ја оштетува кожата бара итна прва помош бидејќи постои голем ризик од инфекција. Сериозен ризик е беснилото, потенцијално фатална вирусна инфекција на нервниот систем. Вирусот се пренесува со плунката на заразените животни. Ако некој е каснат од животно, побарајте лекарска помош бидејќи жртвата треба да се вакцинира против беснило. Обидете се да го идентификувате животното, но не обидувајте се да му пријдете или да го грабнете. Тетанусот е исто така потенцијален ризик по каснување од животно. Сепак, веднаш треба да се побара лекарска помош.

 

Како можете да помогнете:

  • Темелно измијте ја раната од каснување со сапун и топла вода за да го минимизирате ризикот од инфекција.
  • Исушете ја раната со чиста газа.
  • Потоа покријте го со стерилена газа и завиткајте ја со завој.
  • Испратете ја жртвата во болница, бидејќи на повеќето жртви им треба дезинфекција на раната, антибиотици и вакцинација.

 

Сериозна рана:

  • Ако раната е длабока или недостасува ткиво, контролирајте го крварењето со примена на директен притисок врз раната со стерилна газа.
  • Кога ќе престане крварењето, ставете стерилна газа и завиткајте со завој.
  • Подигнете ја повредената област на повисоко ниво.
  • Третирајте ја жртвата за шок, доколку е потребно.
  • Побарајте итна медицинска помош.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Dg.

Simptom

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Превенција | Preventiva

Vaksinimi

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Dg.

Preventiva

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Превенција | Preventiva

Higjiena

Dg.

Дијагноза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit