Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на ендокринолошки заболувања: Неправилни или болни менструални циклуси.

Неправилните или болни менструални циклуси може да бидат симптоми на различни ендокринолошки проблеми кај жените. Некои од најчестите состојби поврзани со ова се синдромот на полицистични јајници, ендокринолошка состојба кај жените каде што јајниците формираат мали цисти. Ова може да предизвика неправилни менструални циклуси и проблеми со плодноста. Намалената функција на тироидната жлезда (хипотироидизам) може да влијае на регуларноста на месечниот циклус. Зголемената функција на тироидната жлезда (хипертироидизам) може да предизвика неправилен циклус, како и други проблеми. Кај тинејџерките чести се  неправилните циклуси поради нормалните промени во хормоналниот систем за време на пубертетот. Ако жената доживее неправилни или болни циклуси, или ако има други проблеми со месечниот циклус, важно е да се консултира лекар или гинеколог. Дијагнозата и третманот ќе зависат од причината за проблемот.

 

Најчестите фактори кои можат да придонесат за развој на ендокринолошки заболувања се генетска предиспозиција, стареење, нездрава исхрана, дебелина, стрес, инфекции, изложеност на хемикалии и употреба на одредени лекови.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Превенцијата и третманот на нередовните менструални циклуси зависат од причината за проблемот. Доколку имате проблеми со неправилни циклуси, првиот чекор е да се консултирате со лекар или гинеколог. Тие ќе направат детална проценка на вашето здравје и ќе ја идентификуваат причината за проблемот. Во зависност од причината за неправилниот циклус, лекарот може да препише лекови кои ги регулираат хормоните, како што се орални контрацептиви или други терапии. Во некои случаи, ако проблемот е поврзан со јајниците, може да биде потребна хируршка интервенција. Ако неправилниот циклус е поврзан со проблеми со тежината, лекарот може да предложи програма за управување со тежината како дел од третманот. Во повеќето случаи важен фактор е и стресот, затоа психолошката поддршка и терапијата може да помогне. Важно е да се постави точна дијагноза и да се примени индивидуален третман во зависност од причината за неправилниот циклус.

 

Важно е да се консултирате со лекар ако се сомневате дека имате ендокринолошки проблеми или ако имате такви симптоми. Редовните медицински прегледи и лабораториски тестови можат да помогнат во рано откривање и справување со ендокринолошките проблеми.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Dg.

Дијагноза

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Режим на исхрана (Диета) при дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja me gjak

Симптоми на респираторни заболувања

Треска

Dg.

Terapia

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Здравје | Shëndet

Higjiena

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Здравје | Shëndet

Соодветна хидратација на телото

Dg.

Simptom

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака