Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Скрининг тестовите се медицински процедури кои се користат за откривање на болести или здравствени состојби кај луѓе кои немаат симптоми. Овие тестови имаат за цел да ги идентификуваат потенцијалните здравствени проблеми во раните фази, кога третманот или интервенцијата може да бидат најефективни.

Скрининг тестовите ги препорачува лекарот по прелиминарна дискусија со пациентот. Некои од најчестите типови скрининг тестови се:

 

  • Мамографија: Скрининг за рак на дојка кај асимптоматски жени. Мамографот може да открие мали промени во дојката пред тие да станат забележливи.
  • Колоноскопија: Се испитува дебелото црево и ректумот за откривање полипи или други абнормалности.
  • ПАП тест: Овој тест е користен за рано откривање на рак на грлото на матката.
  • Тест за антиген на простатата (PSA): Крвен тест кој се користи за рано откривање на рак на простатата.
  • Тестот за денситет на коските, познат како DXA (Двоенергетска рентгенова абсорбциометрија): Mетода која се користи за мерење на минералната коскена густина и рано откривање на остеопорозата.

 

Важно е да разговарате со вашиот лекар за потребните скрининг тестови во зависност од вашата возраст, пол, здравствена историја и други фактори на ризик. Советите од вашиот лекар се важни за да одредите кои тестови се најпогодни за вас и за вашата здравствена состојба.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje veshi dhe dhëmbi

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Здравје | Shëndet

Хигиена

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru