Превенција | Preventiva

Masa e dhjetë parandaluese ndaj sëmundjeve: Testet e depistimit.

Testet e depistimit janë procedura mjekësore që përdoren për të zbuluar sëmundje ose gjendje shëndetësore te njerëzit që nuk kanë simptoma. Këto teste synojnë të identifikojnë problemet e mundshme shëndetësore në fazat e hershme, kur trajtimi ose ndërhyrja mund të jetë më efektive. Testet e depisimit rekomandohen nga mjeku pas një diskutimi paraprak me pacientin. […]

Read More
Превенција | Preventiva

Десета превентивна мерка против болести: Скрининг тестовите.

Скрининг тестовите се медицински процедури кои се користат за откривање на болести или здравствени состојби кај луѓе кои немаат симптоми. Овие тестови имаат за цел да ги идентификуваат потенцијалните здравствени проблеми во раните фази, кога третманот или интервенцијата може да бидат најефективни. Скрининг тестовите ги препорачува лекарот по прелиминарна дискусија со пациентот. Некои од најчестите […]

Read More
Превенција | Preventiva

Masa e nëntë parandaluese ndaj sëmundjeve: Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor është një formë e zakonshme e mjekësisë parandaluese dhe përfshin një vizitë te mjeku amë nga persona asimptomatikë, të cilët kanë të drejtë për një ekzaminim të plotë një herë në vit. Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor, i njohur edhe si ekzaminim mjekësor rutinë ose periodik, është një proces në të cilin […]

Read More
Превенција | Preventiva

Девета превентивна мерка против болести: Општ медицински преглед

Општиот медицински преглед е вообичаена форма на превентивна медицина и вклучува посета на матичен лекар од асимптоматски лица, кои имаат право на целосен преглед еднаш годишно. Општиот лекарски преглед, познат и како рутински или периодичен лекарски преглед, е процес во кој лицето е внимателно прегледано од матичниот лекар и лекарите специјалисти за да се процени […]

Read More
Превенција | Preventiva

Masa e tetë parandaluese ndaj sëmundjeve: Vaksinimi.

Vaksinimi është një mënyrë efektive për të mbrojtur shëndetin nga sëmundjet e rënda infektive. Marrja e vaksinës aktivizon sistemin imunitar për të krijuar antitrupa dhe aftësinë për të luftuar disa viruse ose baktere specifike. Vaksinimi konsiderohet si një nga masat parandaluese më efektive për të kontrolluar përhapjen dhe paraqitjen e disa sëmundjeve infektive.   Parandalimi […]

Read More
Превенција | Preventiva

Осма превентивна мерка против болести: Вакцинација.

Вакцинацијата е ефикасен начин за заштита на здравјето од сериозни заразни болести. Примањето на вакцината го активира имунолошкиот систем за да создава антитела и способност да се бори против одредени специфични вируси или бактерии. Вакцинацијата се смета за една од најефикасните превентивни мерки за контрола на ширењето и појавата на одредени заразни болести.   Превенција […]

Read More
Превенција | Preventiva

Masa e shtatë parandaluese ndaj sëmundjeve: Higjiena mendore.

Higjiena mendore i referohet praktikave për të ruajtur dhe përmirësuar shëndetin dhe mirëqenien mendore. Ajo përfshin një sërë zakonesh dhe sjelljesh që ndihmojnë në menaxhimin e stresit, përmirësimin e mirëqenies emocionale dhe ruajtjen e një këndvështrimi pozitiv për jetën. Praktikat dhe shprehitë më të rëndësishme të higjenës mendore: Marrja e pushimeve të shkurtra dhe frymëmarrja […]

Read More
Превенција | Preventiva

Седма превентивна мерка против болести: Ментална хигиена.

Менталната хигиена се однесува на практиките што се користат за одржување и подобрување на менталното здравје и благосостојба. Вклучува збир на навики и однесувања кои помагаат да се управува со стресот, да се подобри емоционалната благосостојба и да се одржи позитивен поглед на животот. Најважните практики и навики за ментална хигиена: Кратките паузи и длабокото […]

Read More
Превенција | Preventiva

Masa e gjashtë parandaluese ndaj sëmundjeve: Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i ndotur.

Shëndeti është gjëja më e rëndësishme, por jo gjithmonë kujdesemi për të siç duhet. Ka shumë gjëra në mjedisin tonë që mund të dëmtojnë shëndetin tonë, siç janë kimikatet dhe patogjenët që mund të gjenden në ajër, ujë dhe ushqim. Ato mund të shkaktojnë sëmundje të ndryshme, si astma, bronkit, sulm në zemër, goditje në […]

Read More
Превенција | Preventiva

Шеста превентивна мерка против болести: Заштита од контаминирана храна, вода и воздух.

Здравјето е најважно, но не секогаш се грижиме за него правилно. Има многу работи во нашата средина кои можат да му наштетат на нашето здравје, како хемикалии и патогени кои можат да се најдат во воздухот, водата и храната. Тие можат да предизвикаат разни болести, како што се астма, бронхитис, срцев удар, мозочен удар, рак, […]

Read More