Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на ендокринолошки заболувања: Проблеми со спиењето.

Немирниот сон, неможноста за спиење (несоница) или продолженото заспивање може да се поврзани со одредени ендокринолошки проблеми. Тие можат да влијаат на хормоните кои го регулираат циклусот сон-будење. Хипертироидизмот (зголемена функција на тироидната жлезда) може да предизвика промени во циклусот сон-будење, што може да резултира со неможност за заспивање и немирен сон. Хипотироидизам (намалена функција на тироидната жлезда) може да доведе до несоница или тешкотии со спиењето поради промени во хормоналната рамнотежа. Дијабетесот може да биде поврзан со неможност за спиење, немирен сон или неправилни циклуси на спиење. Синдромот на полицистични јајници исто така може да предизвика проблеми со спиењето поради хормонални промени и нерамнотежа. Хиперпаратироидизам (зголемена функција на паратироидните жлезди) може да предизвика промени во сонот. Луѓето со Адисонова болест може да имаат проблеми со спиењето поради нарушување на хормоналните циклуси. Доколку имате проблеми со спиењето и се сомневате дека тоа е поврзано со ендокринолошки проблем, важно е да се консултирате со лекар. Лекарот може да предложи тестови и да постави дијагноза за да се идентификува можната причина и да се примени соодветен третман.

 

Најчестите фактори кои можат да придонесат за развој на ендокринолошки заболувања се генетска предиспозиција, стареење, нездрава исхрана, дебелина, стрес, инфекции, изложеност на хемикалии и употреба на одредени лекови.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Терапијата и превенцијата за проблемите со спиењето зависат од специфичниот ендокринолошки проблем или од болеста што може да предизвика неможност за спиење или нарушен сон. Во принцип, третманот ќе има за цел да управува со основната болест што предизвикува проблеми со спиењето. Во некои случаи, лекарот може да препише лекови кои се насочени кон основните ендокринолошки проблеми и може да помогнат во подобрување на квалитетот на сонот. Редовните лекарски прегледи можат да помогнат во откривање на ендокринолошки проблеми во рана фаза, што може да спречи сериозни компликации. Здравиот начин на живот вклучува редовна физичка активност, здрава исхрана, соодветен сон и управување со стресот. Овие фактори можат да го подобрат целокупното здравје и позитивно да влијаат на квалитетот на сонот. Стресот може да биде фактор кој влијае на сонот. Техниките за управување со стресот, како што се релаксација и одмор, можат да помогнат. Одржувањето на редовен циклус на спиење и будење, може да помогне во регулирањето на циклусите на спиење. Исто така, избегнувањето на кофеин, алкохол и други стимуланси пред спиење може да помогне да се подобри квалитетот на сонот.

 

Важно е да се консултирате со лекар ако се сомневате дека имате ендокринолошки проблеми или ако имате такви симптоми. Редовните медицински прегледи и лабораториски тестови можат да помогнат во рано откривање и справување со ендокринолошките проблеми.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

Dg.

Preventiva

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Kollitja

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Здравје | Shëndet

Вакцинација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Dg.

Terapia

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Shtimi ose pakësimi i oreksit

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve hematologjike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Dg.

Sëmundje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во нос

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Здравје | Shëndet

Higjiena

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku