Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Превентивните мерки против болести на бубрезите обично вклучуваат здрав начин на живот, добра хидратација, умерена физичка активност и други мерки за одржување на целокупното добро здравје. Важно е да се консултирате со лекар за персонализиран совет, особено ако имате фактори на ризик или претходно постоечко заболување на бубрезите.

 

 

Бубрежните заболувања може да бидат привремени или хронични и се разликуваат по сериозност. Причините за бубрежна болест може да вклучуваат инфекции, воспаленија, оштетување на бубрежното ткиво, генетска предиспозиција, употреба на одредени лекови, дијабетес, висок крвен притисок и други здравствени состојби.

 

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

 • Редовните медицински прегледи можат да помогнат во рано откривање на бубрежните проблеми.
 • Редовните тестови на крв и урина се важен дел од превентивните мерки.
 • Високиот крвен притисок може да придонесе за оштетување на бубрезите. Редовното мерење и контрола на крвниот притисок може да биде одлична превентивна мерка.
 • Дијабетесот е еден од главните фактори што може да предизвика проблеми со бубрезите. Редовната контрола на нивото на шеќер во крвта е важна.
 • Здравата исхрана со малку сол, масти и шеќер може да помогне во поддршката на целокупното здравје на бубрезите.
 • Одржувањето здрава тежина преку физичка активност и здрава исхрана може да помогне да се намали ризикот од болести на бубрезите.
 • Избегнувањето на загадениот воздух и другите штетни материи може да помогне во заштитата на бубрезите.
 • Пијте доволно вода за да останете оптимално хидрирани, ова може да помогне да се спречи формирањето на камења во бубрезите.
 • Прекумерното консумирање алкохол може да доведе до оштетување на бубрезите.
 • Физичката активност може да помогне во одржувањето на целокупното здравје и да го намали ризикот од проблеми со бубрезите.
 • Прекумерната употреба на одредени лекови, како што се нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ), може да предизвика оштетување на бубрезите. Користете ги лековите само под контрола и според упатствата на лекарот.
 • Доброто здравје на бубрезите може да се поврзе со соодветен одмор и здрав сон.
 • Прекумерната употреба на кофеин може да придонесе за поголем ризик од камења во бубрезите. Умереноста е клучот.
 • Високото ниво на холестерол може да влијае на здравјето на крвните садови и може да придонесе за проблеми со бубрезите.
 • Стресот може да влијае на целокупното здравје и може да биде поврзан со поголем ризик од бубрежна болест. Техниките за намалување на стресот, како што се релаксација и одмор, можат да помогнат.
 • Вакцинацијата против инфекции како што се грип и пневмонија може да помогне во спречување на инфекции кои можат да влијаат на бубрезите.
 • Редовните лекарски прегледи се важни за следење на здравјето на бубрезите и рано откривање на проблемите.
 • Заштитата од сонце е важна бидејќи некои бубрежни заболувања може да се поврзат со витаминот Д и сонцето.
 • Користете лекови како што ви препорачал вашиот лекар и избегнувајте прекумерна употреба на антибиотици и други лекови кои можат да имаат можен негативен ефект врз бубрезите.
 • Неконтролираната употреба на витамини и минерали можат да имаат можен негативен ефект врз бубрезите.
 • Здравиот начин на живот кој вклучува здрава исхрана, редовна физичка активност и управување со стресот може значително да го подобри целокупното здравје на бубрезите.
 • Здравата тежина е важна за целокупното здравје на бубрезите. Прекумерната тежина може да го зголеми ризикот од бубрежна болест.
 • Прекумерниот внес на протеини, особено животински протеини, може да има негативен ефект врз бубрезите. Не заборавајте да одржувате урамнотежена исхрана.
 • Алергиите и нетолеранциите на храна може да доведат до воспаление и проблеми со бубрезите.
 • Едуцирајте се за факторите кои влијаат на вашите бубрези и правете редовни самопрегледи за да препознаете можни промени или симптоми.
 • Некои природни суплементи, може да имаат корисен ефект врз бубрезите, но секогаш консултирајте се со лекар пред употреба.
 • Вежбањето на мускулите на вратот може да помогне во поддршката на крвните садови и бубрезите.
 • Урамнотежената исхрана која ги вклучува потребните витамини и минерали може да го подобри здравјето на бубрезите.
 • Правилната детоксикација на телото може да помогне да се отстранат тешките метали и токсините, кои можат да бидат корисни за бубрезите.
 • Редовната контрола на крвниот притисок и примената на мерки за негово стабилизирање е важна за целокупното здравје на бубрезите.
 • Прекумерното консумирање на кисела храна и пијалоци може да има негативно влијание врз бубрезите. Избегнувајте конзумирање на храна со висока киселост.
 • Контролирањето на нивото на шеќер во крвта е важна мерка за спречување на дијабетес и поддршка на бубрезите.
 • Високото ниво на одредени хормони, како што се хормоните на стрес, може да има негативен ефект врз бубрезите. Примената на техники за управување со стресот може да помогне.
 • Пиењето доволно вода и одржувањето добра хидратација помага да се спречи формирањето на камења во бубрезите.

 

Главната цел на превентивните мерки е одржување или подобрување на функцијата на бубрезите и спречување на понатамошни здравствени проблеми. Важно е да се консултирате со лекар или нефролог за детални и персонализирани совети за одржување на оптимално здравје на бубрезите.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Dg.

Diagnoza

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Rrahje të ngadalta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Dg.

Preventiva

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Превенција | Preventiva

Фармакологија и превентивни мерки

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив