Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve gastrointestinale: Diarreja.

Diarreja është një çrregullim i nevojës së madhe, që mund të jetë pasojë e gjendjeve dhe sëmundjeve të ndryshme në sistemin tretës. Kjo mund të përfshijë sëmundje inflamatore të zorrëve (sëmundja e Crohn, koliti), infeksione (virale, bakteriale ose parazitare), intolerancën ndaj laktozës, sëmundjen celiac, helmimin nga ushqimi dhe anomali të tjera funksionale ose strukturore. Diarreja është sëmundje e tretjes që karakterizohet me nevoja të shpeshta të zbrazjes së zorës së tashë e të holluar si ujë dhe mund të shoqërohet me simptoma të tjera. Diarreja mund të çojë në dehidrim dhe çekuilibër të elektroliteve, gjë që kërkon një qasje të përshtatshme terapeutike.

 

Faktorët më të zakonshëm që mund të shkaktojnë ose kontribuojnë në sëmundjet gastrointestinale janë predispozicioni gjenetik, faktorët neurologjikë, të ushqyeri dhe mënyra e jetesës jo e mirë, higjiena e dobët, infeksionet, barnat dhe kimikatet.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

Trajtimi i diarresë në sëmundjet e sistemit tretës varet nga shkaku themelor. Mjekët zakonisht përshkruajnë barna për të kontrolluar gjendjet inflamatore, antibiotikë për infeksione ose terapi shtesë sipas diagnozës specifike. Gjithashtu, terapi simptomatike për diarre si Imodium, për të kontrolluar lëvizjet e zorrëve dhe menaxhimin e diarresë. Megjithatë, ato duhet të përdoren me kujdes dhe nën mbikëqyrjen e një mjeku. Ata gjithashtu rekomandojnë një dietë për të përmirësuar thithjen e lëndëve ushqyese në zorë dhe për të menaxhuar diarrenë. Ushqimet lehtësisht të tretshme mund të jenë të dobishme si supa e pulës, patatet dhe bananet janë zgjedhje të zakonshme. Duhet të hahet më shpesh dhe në sasi më të vogla për të ulur presionin në stomak. Parandalimi përfshin zbulimin dhe trajtimin e hershëm të sëmundjeve themelore të organeve tretëse, masat higjienike për të parandaluar infeksionet dhe respektimin e dietës dhe terapisë së rekomanduar. Kontrollet e rregullta mjekësore janë të rëndësishme për shëndetin optimal të organeve tretëse.

 

Një mënyrë jetese e shëndetshme dhe shëndeti i mirë i tretjes varen nga shumë faktorë. Në të njëjtën kohë, nevojat individuale dhe gjendja shëndetësore duhet të merren parasysh kur rregulloni stilin tuaj të jetesës. Çdo organizëm është i ndryshëm. Mësimi se si trupi juaj reagon ndaj ushqimeve të caktuara dhe përmirësimi i zakoneve të jetesës së shëndetshme mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit tuaj të tretjes.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Dg.

Sëmundje

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Dg.

Diagnoza

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Здравје | Shëndet

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Здравје | Shëndet

Hidratimi adekuat i trupit

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Забрзано срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Pickim nga insekte

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Фармакологија | Farmakologjia

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести