Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Sëmundjet e lëkurës përfshijnë një gamë të gjerë sëmundjesh dhe problemesh që prekin lëkurën. Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike përfshijnë disa strategji të ndryshme që mund të aplikohen për të reduktuar rrezikun e shfaqjes ose përparimit të sëmundjeve të ndryshme të lëkurës.

Kontrollimi i rregullt i lëkurës tuaj për ndryshime, lezione ose forma të pazakonta mund të ndihmojë në zbulimin e problemeve në një fazë të hershme. Vetë-ekzaminimi i lëkurës mund të ndihmojë në zbulimin e ndryshimeve që mund të tregojnë një sërë problemesh dermatologjike, duke përfshirë kancerin e lëkurës.

 

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

 • Larja e rregullt e lëkurës mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të problemeve të ndryshme dermatologjike. Rekomandohet që të bëni dush rregullisht dhe të përdorni sapunë që i përshtaten llojit të lëkurës tuaj.
 • Ekspozimi në diell mund të çojë në një sërë problemesh të lëkurës, duke përfshirë djegiet nga dielli, njollat ​​e moshës dhe kancerin e lëkurës. Përdorimi i kremrave të diellit me SPF të lartë, mbajtja e kapelës dhe veshjeve mbrojtëse dhe shmangia e periudhave të ekspozimit maksimal ndaj rrezeve ultraviolet janë masa të rëndësishme parandaluese.
 • Mbajtja e lëkurës tuaj të hidratuar mirë mund të ndihmojë në ruajtjen e freskisë së saj dhe parandalimin e lëkurës së thatë dhe problemeve të tjera.
 • Alergjenët, si disa kimikate në produktet për fytyrën dhe trupin, mund të shkaktojnë reaksione alergjike të lëkurës. Shmangia e këtyre alergeneve mund të ndihmojë në parandalimin e një sërë problemesh dermatologjike.
 • Lëndimet e lëkurës, si prerjet, gërvishtjet dhe djegiet, mund të rrisin rrezikun e infeksioneve dhe problemeve të tjera dermatologjike. Mbrojtja e lëkurës nga dëmtimet e mundshme dhe kujdesi për plagët e trupit mund të ndihmojë në parandalimin e komplikimeve.
 • Vizitat e rregullta te një dermatolog mund të ndihmojnë në zbulimin e hershëm të problemeve të lëkurës dhe të punojnë në mënyrë proaktive për t’i trajtuar ose menaxhuar ato. Mbikëqyrja mjekësore profesionale mund të ndihmojë në identifikimin e problemeve të lëkurës sa më shpejt që të jetë e mundur, gjë që mund t’i ndihmojë pacientët të shmangin fillimin ose përparimin e sëmundjeve.
 • Dieta luan një rol të rëndësishëm në shëndetin e lëkurës. Ngrënia e ushqimeve të pasura me antioksidantë, vitamina dhe minerale mund të ndihmojë në ruajtjen e lëkurës së shëndetshme dhe me shkëlqim.
 • Gjithashtu, shmangia e ushqimeve të pashëndetshme ose alergjike mund të ndihmojë në parandalimin e reaksioneve të lëkurës.
 • Stresi mund të ketë një efekt negativ në lëkurë dhe mund të çojë në probleme të ndryshme të lëkurës si puçrra fytyre, ekzema apo psoriasis. Teknikat e relaksimit dhe menaxhimit të stresit mund të ndihmojnë në uljen e ndikimit të stresit në lëkurë.
 • Disa zakone të pashëndetshme mund të kenë një ndikim negativ në shëndetin e lëkurës. Shmangia e këtyre zakoneve mund të ndihmojë në parandalimin e problemeve të lëkurës dhe ruajtjen e lëkurës së shëndetshme dhe rinore.
 • Disa produkte për kujdesin e lëkurës ose kozmetikë mund të shkaktojnë reaksione alergjike ose të shkaktojnë acarim të lëkurës. Zgjedhja e produkteve të duhura për llojin e lëkurës tuaj dhe shmangia e produkteve që tejkalojnë llojin tuaj të lëkurës mund të ndihmojë në shmangien e problemeve të mundshme.
 • Larja e rregullt e duarve mund të ndihmojë në parandalimin e transferimit të baktereve dhe viruseve në lëkurë, të cilat mund të shkaktojnë infeksione ose probleme të ndryshme të lëkurës.
 • Për disa sëmundje të lëkurës, ekzistojnë vaksina që mund të ndihmojnë në parandalimin e infeksionit dhe zhvillimin e sëmundjes. Shembuj të kësaj përfshijnë vaksinën e herpes zoster (zakonisht e njohur si herpes) dhe vaksinën e papillomavirusit njerëzor (HPV).
 • Ekspozimi ndaj ndotësve, pluhurit, kimikateve dhe substancave të tjera të dëmshme mund të shkaktojë reaksione të ndryshme të lëkurës. Prandaj, mbajtja e një hapësire jetese të pastër dhe të sigurt mund të ndihmojë në parandalimin e problemeve të lëkurës.
 • Aktiviteti fizik mund të ndihmojë në përmirësimin e qarkullimit të gjakut dhe të sjellë më shumë oksigjen në lëkurë. Kjo mund të kontribuojë në lëkurë të shëndetshme dhe me shkëlqim. Gjithashtu, aktiviteti fizik mund të ndihmojë në kontrollin e stresit, i cili mund të ketë një efekt pozitiv në lëkurë.
 • Disa barna mund të shkaktojnë reaksione të ndryshme të lëkurës si efekte anësore. Është e rëndësishme të lexoni udhëzimet dhe të konsultoheni me një mjek përpara se të filloni një terapi të re me barna. Nëse shfaqen reaksione të pakëndshme të lëkurës, duhet të konsultoheni me një mjek.
 • Përdorimi i kremrave hidratues mund të mbrojë lëkurën dhe ta mbajë të butë dhe të hidratuar, gjë që mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të problemeve të ndryshme të lëkurës.
 • Mungesa e gjumit të mjaftueshëm mund të ketë një ndikim negativ në shëndetin e lëkurës. Gjumi i rregullt dhe cilësor mund të ndihmojë në rigjenerimin e lëkurës dhe të mbajë lëkurë të shëndetshme dhe me shkëlqim.
 • Ekspozimi i lëkurës ndaj kimikateve toksike, të tilla si detergjentë të caktuar, tretës ose kimikate, mund të shkaktojë irritime dhe dëmtime të ndryshme të lëkurës. Duhet të shmanget kontakti i drejtpërdrejtë me to dhe duhet të vishen doreza dhe veshje mbrojtëse kur është e nevojshme.
 • Vaksinat kundër infeksioneve që mund të shkaktojnë probleme të lëkurës, si lia e dhenve ose infeksioni meningokokal, mund të ndihmojnë në parandalimin e sëmundjes dhe komplikimeve të saj të mundshme. Këshilla e mjekut për aplikimin e vaksinave të përshtatshme mund të jetë e një rëndësie të madhe.
 • Gjatë punës ose aktiviteteve që mund ta ekspozojnë lëkurën ndaj rreziqeve të mundshme, është e rëndësishme të vishni veshje mbrojtëse. Kjo përfshin doreza, syze, përparëse ose pajisje të tjera mbrojtëse, në varësi të llojit të aktivitetit dhe rreziqeve të mundshme.
 • Përdorimi i barnave kundër insekteve mund të ndihmojë në parandalimin e llojeve të tjera të problemeve dermatologjike, të tilla si pickimet e insekteve dhe infeksionet. Aplikimi i rregullt i repelentëve mund të jetë veçanërisht i rëndësishëm në zonat ku sëmundjet e transmetuara nga insektet si malaria ose dengoja janë të përhapura.
 • Kur punoni me kimikate ose në rrethana ku lëkura mund të ekspozohet ndaj substancave agresive, aplikimi i kremrave mbrojtës të lëkurës mund të jetë i dobishëm. Këta kremra formojnë një shtresë mbrojtëse në lëkurë që e mbron atë nga rreziqet e mundshme.
 • Uji shumë i nxehtë ose shumë i ftohtë kur bëni banjë ose dush mund të thajë lëkurën dhe të shkaktojë probleme të ndryshme, si acarim ose dermatit. Uji mesatarisht i ngrohtë është më i miri për ta mbajtur lëkurën të shëndetshme dhe të hidratuar.
 • Ndërrimi i shpeshtë midis produkteve të ndryshme kozmetike mund të irritojë lëkurën ose të shkaktojë reaksione alergjike. Është e rëndësishme të përdorni produkte që janë në përputhje me lëkurën tuaj dhe të shmangni kombinimin e shumë produkteve të ndryshme.
 • Pastrimi i rregullt i lëkurës ndihmon në largimin e pluhurit dhe papastërtive të tjera, të cilat mund të shkaktojnë probleme të ndryshme të lëkurës. Zgjedhja e pastruesve të butë të lëkurës është e rëndësishme për ruajtjen e lëkurës së shëndetshme dhe të pastër.
 • Disa teknika bukurie, të tilla si depilimi, manikyrët dhe pedikyrët, mund të shkaktojnë acarim ose lëndim të lëkurës. Është e rëndësishme të përdorni produktet dhe teknikat e duhura për të reduktuar rrezikun e problemeve të lëkurës.
 • Një mënyrë jetese e shëndetshme përfshin ushqimin e duhur, aktivitetin e rregullt fizik, shmangien e zakoneve të pashëndetshme si pirja e duhanit dhe konsumimi i tepërt i alkoolit, si dhe menaxhimin e stresit. Këto aspekte të jetës mund të kenë një ndikim të madh në shëndetin e lëkurës dhe të ndihmojnë në parandalimin e problemeve të ndryshme dermatologjike.

 

Njohja e sëmundjeve të lëkurës, simptomave të tyre, shkaqeve dhe metodave të parandalimit mund të jetë një mjet i rëndësishëm për parandalimin. Një pacient i arsimuar ka një shans më të mirë për të njohur simptomat e hershme të një sëmundjeje të lëkurës dhe për të filluar masat parandaluese sa më shpejt të jetë e mundur, të cilat mund të ndihmojnë në shmangien e problemeve serioze.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Здравје | Shëndet

Хигиена

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve imunologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Regjimi ushqimor (Dieta) në rast diarreje

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Здравје | Shëndet

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Здравје | Shëndet

Higjiena

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Здравје | Shëndet

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Несвестица

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Fluska

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет