Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Втората превентивна мерка против болести е здравата исхрана. Правилната исхрана игра клучна улога во одржувањето на целокупното здравје и спречувањето на разни хронични болести. Правилната и урамнотежена исхрана на телото му ги обезбедува сите хранливи материи што му се потребни за нормално функционирање и развој. Вашата исхрана треба да биде богата со различни витамини, минерали, протеини и влакна. Секојдневно наидувате на различни информации за здрава исхрана, но во основа важат 10 златни совети кои ви помогнат да одржувате здрава диета:

  •   Јадете мали оброци, често и полека
  •   Избегнувајте прејадување
  •   Јадете разновидна и урамнотежена исхрана
  •   Секојдневно консумирајте разновидно свежо овошје и зеленчук.
  •   Избегнувајте преработена храна
  •   Намалете го внесот на шеќер
  •   Намалете го внесот на сол
  •   Консумирајте здрави масти
  •   Пијте доволно вода
  •   Избегнувајте доцни оброци

 

Правилната исхрана може да ви помогне да имате подобро здравје, повеќе енергија, подобро расположение и подобра концентрација. Од друга страна, лошата исхрана може да доведе до прејадување, надуеност, обезитас и разни хронични болести. Здравите навики во исхраната се важни превентивни мерки против болести, како и поддршка за психофизичкото здравје и подобрување на квалитетот на вашиот живот.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Фармакологија | Farmakologjia

Фармакологија и превентивни мерки

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Здравје | Shëndet

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperventilimi

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Dg.

Лекарски преглед

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Крвава столица

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Dg.

Лекари

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Dg.

Simptom

Dg.

Terapia

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Vështirësi në frymëmarrje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Здравје | Shëndet

Higjiena

Здравје | Shëndet

Vaksinimi

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Simptomat e alergjisë

Gërvishtja e fytit dhe kollitja

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Dg.

Симптом

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Разни теми | Tema të ndryshme

Влијанието на технологијата врз здравствената заштита!

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб