Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve endokrinologjike: Imunitet i dobët.

Një sistem imunitar i dobësuar mund të shoqërohet me probleme të ndryshme endokrinologjike. Hormonet e prodhuara nga gjëndrat endokrine luajnë një rol të rëndësishëm në rregullimin e përgjigjes imune të trupit. Disa nga problemet endokrinologjike që mund të ndikojnë në sistemin imunitar janë hipotiroidizmi (funksioni i reduktuar i gjëndrës tiroide) mund të ndikojë në përgjigjen imune. Kjo mund të çojë në infeksione dhe më shpesh sëmundje. Hipertiroidizmi (Rritja e funksionit të gjëndrës tiroide) mund të ndikojë në funksionin e sistemit imunitar, gjë që mund të rezultojë në kushte autoimune ose rritje të ndjeshmërisë ndaj infeksioneve. Sëmundja e Addison-it (hipofunksioni i veshkave) prodhimi i pamjaftueshëm i kortizolit dhe aldosteronit mund të ndikojë në rregullimin e sistemit imunitar, duke e bërë trupin të ndjeshëm ndaj infeksioneve. Hipoparatiroidizmi (funksioni i reduktuar i gjëndrave paratiroide) mund të ndikojë në funksionin e sistemit imunitar. Rregullimi negativ i glicemisë në diabet mund të ndikojë në funksionin e sistemit imunitar, gjë që mund të rezultojë në rritjen e ndjeshmërisë ndaj infeksioneve. Sindroma e vezores policistike mund të ndikojë në sistemin imunitar dhe ndjeshmërinë ndaj infeksioneve. Hiperparatiroidizmi (Rritja e funksionit të gjëndrave paratiroide) mund të ketë efekte në sistemin imunitar.

 

Faktorët më të zakonshëm që mund të kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve endokrine janë predispozita gjenetike, plakja, dieta jo e shëndetshme, obeziteti, stresi, infeksionet, ekspozimi ndaj kimikateve dhe përdorimi i barnave të caktuara.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

Nëse imuniteti i dobësuar shoqërohet me një gjendje të caktuar endokrinologjike, fokusi fillestar duhet të jetë në trajtimin e sëmundjes endokrinologjike. Një mënyrë jetese e shëndetshme duhet mbajtur me një dietë të ekuilibruar, aktivitet të rregullt fizik, hidratim të mirë dhe pushim të mjaftueshëm. Suplementet me vitamina ose minerale mund të ndihmojnë në përmirësimin e përgjigjes imune. Duhet theksuar se disa probleme hormonale mund të ndikojnë në përthithjen e disa lëndëve ushqyese sepse ndikojnë në metabolizmin dhe përthithjen e lëndëve ushqyese. Stresi mund të ndikojë në funksionin e sistemit imunitar. Teknikat e relaksimit dhe menaxhimit të stresit mund të jenë të dobishme. Kontrollet e rregullta mjekësore janë gjithashtu të rëndësishme për të monitoruar gjendjen e imunitetit dhe për të reaguar shpejt kur është e nevojshme. Vaksinimet janë një pjesë e rëndësishme e mbështetjes së imunitetit. Vaksinat mund të ndihmojnë në mbrojtjen kundër infeksioneve. Shmangia e kontaktit me njerëzit e infektuar dhe praktikimi i higjienës së mirë mund të ndihmojë në parandalimin e infeksioneve. Gjumi i mjaftueshëm dhe cilësor është gjithashtu i rëndësishëm për mbështetjen e sistemit imunitar.

 

Është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun nëse dyshoni se keni probleme endokrinologjike ose nëse keni simptoma të tilla. Ekzaminimet e rregullta mjekësore dhe testet laboratorike mund të ndihmojnë në zbulimin dhe menaxhimin e hershëm të problemeve endokrinologjike.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Срцев удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Dg.

Njohurija shëndetësore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulm në zemër

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Превенција | Preventiva

Хигиена

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Превенција | Preventiva

Редовен и квалитетен сон

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Dg.

Лекарски преглед

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Превенција | Preventiva

Соодветна хидратација на телото

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Убод од инсекти

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Dg.

Diagnoza

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive