Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike janë të rëndësishme për ruajtjen e shëndetit optimal të syve tuaj. Marrja e këtyre masave parandaluese mund të mbrojë sytë tuaj dhe të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të ndryshme të syrit.

Sëmundjet oftalmike janë sëmundje që prekin sytë dhe shikimin. Ato mund të shkaktohen nga një sërë faktorësh, duke përfshirë gjenetikën, kushtet mjedisore, stilin e jetës, dietën, sëmundjet e mëparshme dhe më shumë. Respektimi i rreptë ndaj zakoneve të jetesës së shëndetshme, ekzaminimet e rregullta të syve dhe kujdesi i përgjithshëm shëndetësor mund të ndihmojnë në mbrojtjen dhe ruajtjen e syve të shëndetshëm.

 

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

 • Ekzaminimet e rregullta të syve janë të rëndësishme për zbulimin e hershëm të sëmundjeve të syrit si glaukoma, katarakti, retinopatia diabetike etj. Një oftalmolog mund të bëjë një vlerësim profesional të shëndetit të syve tuaj dhe të rekomandojë trajtimet e nevojshme ose masat parandaluese.
 • Ekspozimi i pambrojtur në diell mund të rrisë rrezikun e problemeve të ndryshme të syve, duke përfshirë kataraktin dhe degjenerimin makular. Mbajtja e syzeve të diellit me mbrojtje UV mund të mbrojë sytë tuaj nga efektet e dëmshme të rrezeve ultravjollcë.
 • Pirja e duhanit mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të glaukomës, kataraktit dhe sëmundjeve të tjera të syrit. Ekspozimi ndaj tymit të cigares ose burimeve të tjera mund të jetë po aq i dëmshëm për sytë tuaj. Shmangia e duhanit dhe ekspozimi ndaj tymit mund të ndihmojë në mbrojtjen e syve tuaj dhe shëndetin e syve.
 • Larja e duarve rregullisht përpara se të prekni sytë mund të parandalojë infeksionet dhe irritimet e syve. Shmangia e prekjes së syve me duar të pista mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të ndryshme të syve.
 • Ushqimet që janë të pasura me antioksidantë, vitamina dhe minerale mund të mbrojnë shëndetin e syve tuaj. Hulumtimet tregojnë se ushqimet si peshku, perimet dhe frutat, të cilat përmbajnë yndyrna omega-3, luteinë, zeaksantinë, vitamina A, C dhe E, mund të mbrojnë sytë nga sëmundje të ndryshme të syve.
 • Pozicionimi i mirë dhe shkëlqimi i saktë i ekranit të kompjuterit mund të ndihmojë në uljen e tendosjes së syve dhe rrezikun e lodhjes kur shikoni një kompjuter. Marrja e pushimeve dhe ushtrimet e syve mund të jenë të dobishme në ruajtjen e syve të shëndetshëm.
 • Nëse keni faktorë rreziku për glaukomën, si mosha, një histori familjare e glaukomës ose diabeti, kontrollet e rregullta të presionit të syrit mund të jenë të dobishme në diagnostikimin dhe trajtimin e hershëm të glaukomës.
 • Gjumi cilësor është i rëndësishëm për shëndetin e syve tuaj. Gjumi i rregullt dhe adekuat mund të ndihmojë në ruajtjen e shëndetit optimal të syve.
 • Ekspozimi ndaj ajrit të thatë dhe tymit mund të shkaktojë tharje të syve dhe acarime të tjera të syve. Përdorimi i hidratuesve ose shmangia e ndotjes së ajrit mund të ndihmojë në mbrojtjen e syve tuaj.
 • Aktiviteti i rregullt fizik, përdorimi i moderuar i alkoolit, shmangia e barnave të panevojshme etj. mund të ketë një ndikim pozitiv në shëndetin e syve tuaj.
 • Ekspozimi i zgjatur ndaj kompjuterëve, tabletave, telefonave celularë dhe pajisjeve të tjera elektronike mund të shkaktojë lodhje të syve dhe tharje të syve. Pushimi i rregullt dhe ushtrimet e syve mund të ndihmojnë në lehtësimin e tendosjes së syve.
 • Gjatë aktiviteteve sportive që mund t’i vënë sytë tuaj në rrezik lëndimi, të tilla si noti, çiklizmi, basketbolli, hendbolli dhe të tjera, mbajtja e syzeve të sigurisë mund t’i mbrojë sytë tuaj nga lëndimi.
 • Nëse mbani lentet e kontaktit, ndryshimi i rregullt i thjerrëzave dhe i strehës mund të zvogëlojë rrezikun e infeksioneve dhe acarimeve të syve. Ndjekja e udhëzimeve për kujdesin dhe përdorimin e lenteve të kontaktit mund t’ju ndihmojë të mbani sytë tuaj të shëndetshëm.
 • Kur punoni në rrethana ku mund të jenë të pranishëm kimikate ose materiale të rrezikshme, përdorni pajisje mbrojtëse si syze ose mburoja të fytyrës për të mbrojtur sytë.
 • Kur punoni për një kohë të gjatë para kompjuterit ose lexoni, bëni pushime për të ndryshuar fokusin e syve dhe për t’i pushuar ata. Ushtrimet e syve mund të jenë të dobishme në relaksimin e syve dhe reduktimin e tendosjes.
 • Kontrollet rutinë të shëndetit të syve për fëmijët janë të rëndësishme për të zbuluar problemet e shikimit ose sëmundjet e syve në moshë të re. Kontrollet e rregullta mund të ndihmojnë në diagnostikimin dhe trajtimin e hershëm të problemeve të shikimit, të cilat mund të kenë ndikim në shëndetin e përgjithshëm të fëmijës.
 • Përdorimi i pikave të syve ose barnave të tjera pa u konsultuar më parë me një oftalmologt mund të jetë i dëmshëm për sytë tuaj. Nëse keni probleme me sytë, merrni kohë për t’u konsultuar me një mjek për një diagnozë dhe trajtim të saktë.
 • Shumë herë, tendencat ose procedurat e përmirësimit të shikimit që nuk mbështeten ose vërtetohen shkencërisht mund të kenë pasoja negative për sytë tuaj. Para se të filloni ndonjë procedurë ose terapi të re, konsultohuni me një mjek të kualifikuar.
 • Njerëzit mbi 40 vjeç janë të ndjeshëm ndaj problemeve të shikimit të lidhura me moshën, si presbiopia, katarakti dhe degjenerimi makular. Ekzaminimet e rregullta nga një otalmolog mund të ndihmojnë në diagnostikimin dhe trajtimin e hershëm të problemeve të tilla.
 • Marrja e pushimeve të rregullta dhe ushtrimet e syve mund t’i ndihmojnë sytë tuaj të relaksohen dhe të shmangin lodhjen.
 • Hidratimi i duhur është i rëndësishëm jo vetëm për shëndetin e përgjithshëm, por edhe për shëndetin e syve. Pini shumë ujë dhe përdorni pika për sy nëse keni sy të thatë.
 • Larja e fytyrës dhe e duarve mund t’i ndihmojë sytë tuaj të shmangin infeksionet dhe probleme të tjera. Është gjithashtu e rëndësishme të shmangni prekjen e syve me duar të pista dhe të mbani të pastra syzet dhe lentet e kontaktit.
 • Mbajtja e syzeve speciale të kompjuterit ose përdorimi i filtrave të ekranit mund të ndihmojë në uljen e tendosjes dhe lodhjes së syve. Këto syze ose filtra të veçantë reduktojnë shkëlqimin dhe dritën blu, e cila mund të dëmtojë sytë tuaj.
 • Ushtrimi i rregullt, një dietë e shëndetshme, gjumi i mjaftueshëm dhe shmangia e stresit mund të kontribuojnë në shëndetin optimal të syve dhe shëndetin e përgjithshëm.

 

Masat parandaluese për mbrojtjen e syve janë të rëndësishme për përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm dhe cilësisë së jetës. Me kujdesin e duhur dhe ekzaminimet e rregullta te një okulist, rreziku i sëmundjeve të ndryshme të syrit mund të reduktohet dhe shikimi i shëndetshëm të ruhet për një kohë të gjatë.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Dg.

Превенција

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Плускавци

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Dg.

Mjekët

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Отворена фрактура

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i shpeshtë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ndryshime në ngjyrën dhe erën e urinës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Dg.

Дијагноза

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje barku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të fikët

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Превенција | Preventiva

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлање крв

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Simptomat e alergjisë

Dhimbja e kokës sinusale

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e mbyllur

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против хематолошки заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гасови и надуеност

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut