Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Ekspozimi i tepërt ndaj diellit ose rrezeve ultraviolete mund të rezultojë në djegie të lëkurës. Në lartësi të mëdha mbidetare, djegia e lëkurës nga dielli mund të ndodhë edhe në një ditë vere me re ose në dëborë. Disa barna mund të shkaktojnë ndjeshmëri ekstreme ndaj dritës së diellit. Djegiet nga dielli mund të parandalohen duke qëndruar nën hije, duke mbathur rroba mbrojtëse dhe duke aplikuar rregullisht një krem ​ ​​me faktor mbrojtje të lartë. Shumica e djegieve nga dielli janë sipërfaqësore; në rastet më të rënda lëkura është shumë e kuqe dhe mund të shfaqen flluska të vogla. Po ashtu, viktima mund të vuajë nga lodhja e nxehtësisë ose goditje nga nxehtësia.

 

Si mund të ndihmoni:

  • Nëse ka flluska të mëdha ose dëmtime të tjera të lëkurës, kërkoni kujdes mjekësor.
  • Mbuloni lëkurën e personit të dëmtuar me veshje të lehta ose peshqir.
  • Ndihmojeni atë të futet nën hije ose, nëse është e mundur, në një ambijent të mbyllur.
  • Inkurajoni viktimën të pijë shpesh gllënjka ujë të freskët dhe lëngje me elektrolite.
  • Ftoheni lëkurën e prekur me kompresa të ftohta ose duke e spërkatur me ujë të ftohtë. Nëse zona është e gjerë, duhet të lajni lëkurën e prekur me ujë të ftohtë për dhjetë minuta.
  • Nëse djegiet janë të lehta, një krem ​​ose losion kundër diellit mund t’i qetësojë ato.
  • Këshillojeni viktimën që të qëndrojë brenda ose në hije.
  • Nëse djegiet janë të rënda, kërkoni kujdes mjekësor.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Simptomat e alergjisë

Dhimbje dhe ngërçe në stomak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja e nxehtësisë

Dg.

Diagnoza

Simptomat e alergjisë

Simptomat e alergjisë sistemike

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Здравје | Shëndet

Gjumi i rregullt dhe cilësor

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Dg.

Лекари

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Здравје | Shëndet

Редовен и квалитетен сон

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegiet

Simptomat e alergjisë

Kruarje, djegie dhe rrjedhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Dg.

Дијагноза

Здравје | Shëndet

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Nauze, të vjella dhe regurgitim

Здравје | Shëndet

Të ushqyerit e shëndetshëm

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотна исцрпеност

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Dhimbja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Dg.

Preventiva

Здравје | Shëndet

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Универзитетски Клинички Комплекс Мајка Тереза

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Dg.

Sëmundje

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mavijosje nga lëndimi

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Simptomat e sëmundjeve hematologjike

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини