Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Simptoma e sëmundjeve endokrinologjike: Probleme me gjumin.

Gjumi i shqetësuar, pamundësia për të fjetur (pagjumësia) ose gjumi I zgjatur mund të lidhen me disa probleme endokrinologjike. Ato mund të ndikojnë në hormonet që rregullojnë ciklin gjumë-zgjim. Hipertiroidizmi (funksioni i tepërt i tiroides) mund të shkaktojë ndryshime në ciklin gjumë-zgjim, gjë që mund të rezultojë në pamundësi për të fjetur dhe gjumë të shqetësuar. Hipotiroidizmi (funksioni i reduktuar i gjëndrës tiroide) mund të çojë në pagjumësi ose vështirësi në gjumë për shkak të ndryshimeve në ekuilibrin hormonal. Diabeti mund të shoqërohet me paaftësi për të fjetur, gjumë të shqetësuar ose cikle të parregullta të gjumit. Sindroma e vezores policistike gjithashtu mund të shkaktojë probleme me gjumin për shkak të ndryshimeve hormonale dhe çekuilibrimeve. Hiperparatiroidizmi (rritja e funksionit të gjëndrave paratiroide) mund të shkaktojë ndryshime në gjumë. Njerëzit me sëmundjen e Addison mund të kenë probleme me gjumin për shkak të ndërprerjes së cikleve hormonale. Nëse keni probleme me gjumin dhe dyshoni se ka të bëjë me një problem endokrinologjik, është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun. Një mjek mund të sugjerojë analiza dhe të bëjë një diagnozë për të identifikuar shkakun e mundshëm dhe për të aplikuar trajtimin e duhur.

 

Faktorët më të zakonshëm që mund të kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve endokrine janë predispozita gjenetike, plakja, dieta jo e shëndetshme, obeziteti, stresi, infeksionet, ekspozimi ndaj kimikateve dhe përdorimi i barnave të caktuara.

 

Terapia simptomatike dhe masa parandaluese

Terapia dhe parandalimi për problemet e gjumit varen nga problemi ose sëmundja specifike endokrinologjike që mund të shkaktojë pamundësinë për të fjetur ose gjum të shqetësuar. Në përgjithësi, trajtimi do të synojë të menaxhojë sëmundjen themelore që shkakton problemet e gjumit. Në disa raste, një mjek mund të përshkruajë medikamente që synojnë problemet themelore endokrinologjike dhe mund të ndihmojnë në përmirësimin e cilësisë së gjumit. Ekzaminimet e rregullta mjekësore mund të ndihmojnë në zbulimin e problemeve endokrinologjike në një fazë të hershme, gjë që mund të parandalojë komplikime serioze. Një mënyrë jetese e shëndetshme përfshin aktivitet të rregullt fizik, një dietë të shëndetshme, gjumë adekuat dhe menaxhim të stresit. Këta faktorë mund të përmirësojnë shëndetin e përgjithshëm dhe të ndikojnë pozitivisht në cilësinë e gjumit. Stresi mund të jetë një faktor që ndikon në gjumin. Teknikat e menaxhimit të stresit si relaksimi dhe pushimi mund të kenë ndikim pozitiv. Mbajtja e një cikli të rregullt gjumë-zgjim mund të ndihmojë në rregullimin e cikleve të gjumit. Gjithashtu, shmangia e kafeinës, alkoolit dhe stimuluesve të tjerë para gjumit ndihmojë në përmirësimin e cilësisë së gjumit.

 

Është e rëndësishme të konsultoheni me mjekun nëse dyshoni se keni probleme endokrinologjike ose nëse keni simptoma të tilla. Ekzaminimet e rregullta mjekësore dhe testet laboratorike mund të ndihmojnë në zbulimin dhe menaxhimin e hershëm të problemeve endokrinologjike.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Гадење, повраќање и регургитација

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Рана на окото

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Состојба на шок

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Gazrat dhe fryrja e barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Симптоми на алергија

Отекување на лицето или други делови од телото

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против алергии

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Внатрешно крварење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Модринка од повреда

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во окото

Dg.

Simptom

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хемиско прскање во окото

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ампутиран екстремитет

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi astmatik

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Анафилактичен шок

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од крлеж

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Nauze, të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мозочен удар

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në vesh

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во грло

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Хипоксија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Dg.

Болест

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Akumulimi i lëngjeve në organizëm

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Превенција | Preventiva

Të ushqyerit e shëndetshëm

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Превенција | Preventiva

Higjiena

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kompresa të ftohta për lëndime.

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од змија

Прва помош | Ndihma e parë

Кардиопулмонална реанимација

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris