Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на бубрежни заболувања: Болно и тешко мокрење.

Болното и тешко мокрење може да биде показател за разни проблеми во уринарниот тракт. Најчести причини се инфекции на уринарниот тракт, како што се воспаление на мочниот меур и уретрата, инфекции на бубрезите, рак на уретрата или бубрезите, камења во бубрезите или уретрата итн. Доколку имате болки или потешкотии со мокрењето, важно е да посетите лекар за преглед и точна дијагноза. Лекарот ќе направи тестови за да ја утврди причината и да препише соодветна терапија.

 

Бубрежните заболувања може да бидат привремени или хронични и се разликуваат по сериозност. Причините за бубрежна болест може да вклучуваат инфекции, воспаленија, оштетување на бубрежното ткиво, генетска предиспозиција, употреба на одредени лекови, дијабетес, висок крвен притисок и други здравствени состојби.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Симптоматската терапија за спречување на болка или тешкотии при мокрењето зависи од причината за овие симптоми и може да вклучува антибиотици за лекување на бактериска инфекција, аналгетици или антиинфламаторни лекови за контрола на болката. Пиењето доволно вода е клучно за спречување на концентрирана урина и развој на инфекции на уринарниот тракт. Редовното празнење на мочниот меур го намалува ризикот од инфекција и иритација. Ако сте склони кон инфекции на уринарниот тракт или други проблеми со бубрезите, преземањето превентивни мерки може да помогне да се избегнат разни уринарни проблеми.

 

Главната цел на превентивните мерки е одржување или подобрување на функцијата на бубрезите и спречување на понатамошни здравствени проблеми. Важно е да се консултирате со лекар или нефролог за детални и персонализирани совети за одржување на оптимално здравје на бубрезите.

 

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Смрзнатини на екстремитетите

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Главоболка

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Dg.

Terapia

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

Kompleksi Klinik Universitar Nënë Tereza

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ethet

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helm i gëlltitur

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Urthi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Dg.

Sëmundje

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Стомачна болка

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Пoвраќање и пролив

Dg.

Mjekët

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипогликемија

Превенција | Preventiva

Testet e depistimit

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve infektive

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja në ujë

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Dg.

Simptom

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Djegie nga dielli

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Goditja në tru

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Превенција | Preventiva

Mbrojtja nga ushqimi, uji dhe ajri i kontaminuar

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjendje shoku

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Dg.

Терапија

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи