Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Симптом на кардиоваскуларни заболувања: Болка во градите.

Болката во градите, позната и како ангина пекторис, се јавува поради недостаток на кислород во срцевите мускули. Ова може да се случи кога крвните садови кои го снабдуваат срцевиот мускул (коронарните артерии) се стеснуваат или блокираат, што го нарушува нормалниот проток на крв. Болката во градите поради ангина пекторис може да биде предупредувачки знак за сериозни проблеми со срцето, вклучително и срцев удар. Затоа, доколку имате слични симптоми, важно е да побарате лекарска помош. Лекарот може да постави дијагноза, да ги процени ризиците и да предложи соодветни терапии или процедури за лекување. Болката обично се чувствува во средината или горната лева страна на градниот кош. Понекогаш може да се прошири на левата рака, вратот, челото, грбот или предниот дел на стомакот. Болката може да се опише како затегнатост, тежина, притисок или печење. Обично се опишува како остра сензација или топлина. Обично, болката во градите поради ангина пекторис трае само неколку минути. Ако болката трае повеќе од 15 минути, тоа може да биде предупредување за срцев удар. Болката во градите обично се јавува при физичка активност, емоционален стрес или зголемен физички напор. По одмор или лекови, болката може да се намали.

 

Одржувањето здрав кардиоваскуларен систем вклучува различни фактори како здрава исхрана, физичка активност, управување со стресот, елиминација на штетните навики и редовни лекарски прегледи. Доброто кардиоваскуларно здравје значи добра циркулација на крвта и оптимално функционирање на срцевиот мускул, што придонесува за целокупното добро здравје.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Третманот и превенцијата на болка во градите поради ангина пекторис обично се фокусира на контролирање на ризиците и подобрување на работата на срцето. Терапијата со лекови е секогаш персонализирана, според здравствените проблеми што ги има пациентот. На пациентите кои имаат ангина пекторис често им се препишува и нитроглицерин за ублажување на болката. Ако болката се ублажува со употреба на нитроглицерин, таблети под јазик, тоа може да биде показател за ангина. Здравиот начин на живот е важен за превенција, тоа вклучува физичка активност, здрава исхрана богата со овошје, зеленчук и храна со малку маснотии. Одржувањето на здрава телесна тежина може да помогне во контролата на холестеролот и крвниот притисок. Техниките за управување со стресот, како што се релаксација и одмор, можат да помогнат да се контролира емоционалниот стрес, кој може да биде фактор за ангина. Редовните лекарски прегледи и проверките на крвниот притисок, холестеролот и други фактори можат да помогнат во рано откривање и спречување на ангина.

 

Здравиот начин на живот и придржувањето кон превентивните мерки се клучни за одржување на целокупното здравје и намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести. Секој човек е различен, па затоа е важно да ја индивидуализирате вашата стратегија за превенција во консултација со вашиот лекар. Со вклучување на овие дополнителни аспекти во вашата стратегија за превенција, ќе имате сеопфатен пристап за подобрување и одржување на кардиоваскуларното здравје.

 

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Превенција | Preventiva

Заштита од контаминирана храна, вода и воздух

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Kapsllëku

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Urinim i dhimbshëm dhe i vështirë

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hiperglicemia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Mbytja me ushqim

Превенција | Preventiva

Општ медицински преглед

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Симптоми на алергија

Чешање, печење и течење на носот

Симптоми на алергија

Кашлање со крв.

Dg.

Дијагноза

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Голтнат отров

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотина на рака

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипотермија

Превенција | Preventiva

Вакцинација

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve infektive

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против имунолошки заболувања

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дислокација на зглоб

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Зголемен или намален апетит

Симптоми на алергија

Гадење, повраќање и дијареа

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Мускулни грчеви

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dëmtim në kokë

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Sulmi epileptik

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë në kokë

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Епилептичен напад

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Rënia e dhëmbit të përparmë

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Probleme me gjumin

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Фебрилни конвулзии

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Задржување на течности во организмот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga goja

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Дехидрација

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против дерматолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Dg.

Mjekët

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngërçe muskulore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ангина пекторис

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Гушење со храна

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Dg.

Превенција

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ndrydhje

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ЈЗУ Поликлиники – Скопје

Симптоми на респираторни заболувања

Општа слабост и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dislokim i kyçit

Симптом на бубрежни заболувања

Болка во долниот дел на стомакот

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против заразни болести

Dg.

Здравственото знаење

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Dietat për të përmirësuar shëndetin

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Симптоми на алергија

Стомачни болки и грчеви

Превенција | Preventiva

Higjiena mendore

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Симптоми на алергија

Чешање, црвенило и отекување на кожата