Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Здравје | Shëndet

Редовна и умерена физичка активност

Здравје | Shëndet

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Здравје | Shëndet

Здрава исхрана

 

 

Симптом на алергија: Гадење, повраќање и дијареа.

Гадење, повраќање и дијареа се чести симптоми кај алергиите на храна. Алергиите на храна може да предизвикаат различни реакции во гастроинтестиналниот систем, вклучувајќи абдоминална болка, гадење, повраќање и дијареа. Ако сте свесни за алерген на храна кој предизвикува алергиски реакции, избегнувајте го тој алерген во вашата исхрана. Внимателно прочитајте го составот на храната кога ја купувате и внимавајте кога јадете во ресторани. Почесто, за справување со симптоми на гадење, повраќање и дијареа, поради алергија, лекарите може да препишат антихистаминици или други лекови кои ги ублажуваат алергиските реакции. Дијареата може да доведе до губење на течности и електролити. Важно е да се обезбеди соодветна хидратација со пиење вода или други течности со електролити. Може да имате корист и од следење на одредена диета, вклучително и избегнување одредени состојки на храна. Топлите облоги можат да помогнат во ублажување на стомачната болка.

Алергиските болести се појавуваат поради необичната реакција на имунолошкиот систем на супстанции (алергени) кои се сметаат за туѓи и потенцијално опасни. Не е сосема јасно зошто некои луѓе развиваат алергии додека други не. Во сите случаи, алергијата се формира како резултат на комбинација на генетски и еколошки фактори кои влијаат на имунолошкиот систем.

 

Симптоматска терапија и превентивна мерка

Препишувањето антихистаминици или други лекови може да биде дел од третманот за справување со симптомите на гадење, повраќање и дијареа, поврзани со алергии. Антихистаминиците, иако често се поврзуваат со контролни симптоми како што се кивање, чешање и течење на носот, исто така може да помогнат во ублажување на алергиските реакции во гастроинтестиналниот систем. Ефективноста на овие лекови може да варира во зависност од природата на алергијата и специфичните симптоми. Некои антихистаминици имаат и антиеметици, што може да биде корисно за контролирање на гадење или повраќање кај некои луѓе. Покрај тоа, лекарите може да препишат други лекови, како што се антиинфламаторни лекови, кои помагаат да се контролира воспалението во гастроинтестиналниот систем. Дијареата, која често може да се појави како дел од алергиска реакција на храна, може да предизвика загуба на течности и електролити. Важно е да се обезбеди добра хидратација за да се спречи дехидрација. Во некои случаи, лекарите може да препишат и лекови против дијареата. Како што се антимотилни лекови, пробиотици, раствори за рехидратација. Важно е да се консултирате со лекар за точна дијагноза и препораки за третман, особено ако гастроинтестиналните симптоми се тешки или продолжени. Лекарот ќе може да го предложи најдобриот план за лекување во зависност од вашите потреби и вашата здравствена состојба.

 

Избегнувањето контакт со алергенот е една од најефикасните превентивни мерки кога станува збор за алергиски реакции.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje të fytit

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Simptomat e alergjisë

Sytë e skuqur dhe të ënjtur

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në hundë

Симптоми на алергија

Гребење на грлото и кашлање

Симптом на бубрежни заболувања

Често мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Spërkatje kimike në sy

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (1 дел)

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me barna

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Cikle menstruale të parregullta ose të dhimbshme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga hunda

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипервентилација

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve endokrinologjike

Симптоми на респираторни заболувања

Отежнато дишење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од носот

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve onkologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против белодробни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Helmim me alkool

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со лекови

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Здравје | Shëndet

Higjiena

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Хипергликемија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Боцкање со парче дрво, метал или стакло

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Imunitet i dobët

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Hipoksia

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Затворена фрактура

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Lodhja dhe dobësia

Симптом на бубрежни заболувања

Болно и тешко мокрење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Давење во вода

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Simptomat e sëmundjeve dermatologjike

Симптоми на алергија

Симптомите на системска алергија

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi nga kafsha

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lëndime nga presioni ose shtypja

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против онколошки заболувања

Разни теми | Tema të ndryshme

Генетски фактори и нивното влијание на здравјето

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Замор и слабост

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Астматичен напад

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të mushkërive

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjymtyrë e amputuar

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e dytë)

Simptomat e sëmundjeve të veshkave

Ënjtje e fytyrës, duarve ose këmbëve

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër alergjive

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Dhimbje në gjoks

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve onkologjike

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e sëmundjeve imune

Simptomat e alergjisë

Kollitja e gjakut

Разни теми | Tema të ndryshme

Faktorët gjenetikë dhe ndikimi i tyre në shëndet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Паѓање на преден заб

Разни теми | Tema të ndryshme

Ndikimi i teknologjisë në kujdesin shëndetësor!

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Запек

Dg.

Preventiva

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i gjarprit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Ладни облоги за повреди

Здравје | Shëndet

Testet e depistimit

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Ethet

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimet nga krijesat e detit

Симптом на бубрежни заболувања

Отекување на лицето, рацете или стапалата.

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Ngrirja e gjymtyrëve

Здравје | Shëndet

Ментална хигиена

Dg.

Лекарски преглед

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против кардиоваскуларни заболувања

Превенција | Preventiva

Превентивните мерки против офталмолошки заболувања

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против бубрежни заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Dhimbje koke

Симптоми на алергија

Синусната главоболка

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Болка во увото и забот