Dg.

Welcome to DIAGNOSIS. This is the Beginning!

Dg.

Дијагноза

Dg.

Diagnoza

Dg.

Симптом

Dg.

Simptom

Dg.

Болест

Dg.

Sëmundje

Dg.

Терапија

Dg.

Terapia

Dg.

Превенција

Dg.

Preventiva

Dg.

Лекарски преглед

Dg.

Ekzaminimi mjeksor

Dg.

Лекари

Dg.

Mjekët

Dg.

Здравственото знаење

Dg.

Njohurija shëndetësore

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Превенција | Preventiva

Aktiviteti fizik i rregullt dhe i moderuar

Превенција | Preventiva

Здрава исхрана

 

 

Parandalimi i sëmundjeve gastrointerstinale përfshin një sërë masash parandaluese që mund të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të mirë të tretjes. Masat themelore parandaluese përfshijnë një mënyrë jetese të shëndetshme, ushqimin e duhur, higjienën, ekzaminimet e rregullta mjekësore dhe shmangien e faktorëve që mund të shkaktojnë probleme në sistemin tretës.

 

Faktorët më të zakonshëm që mund të shkaktojnë ose kontribuojnë në sëmundjet gastrointestinale janë predispozicioni gjenetik, faktorët neurologjikë, të ushqyeri dhe mënyra e jetesës jo e mirë, higjiena e dobët, infeksionet, barnat dhe kimikatet.

 

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale:

 • Hani një dietë të larmishme të pasur me fibra, vitamina dhe minerale.
 • Shmangni përdorimin e tepërt të ushqimeve të yndyrshme dhe të përpunuara.
 • Pini ujë të mjaftueshëm për të qëndruar mirë të hidratuar dhe për të ndihmuar procesin e tretjes.
 • Shmangni konsumimin e tepërt të alkoolit, i cili mund të shkaktojë probleme të ndryshme me tretjen.
 • Aktiviteti fizik mund të ndihmojë në stimulimin e sistemit të tretjes dhe ruajtjen e një peshe të shëndetshme.
 • Stresi i tepërt mund të ndikojë negativisht në funksionin e sistemit të tretjes.
 • Teknikat e relaksimit, të tilla si meditimi ose ushtrimet, mund të kenë një efekt të dobishëm në sistemin tretës.
 • Kontrollet e rregullta mjekësore mund të ndihmojnë në zbulimin dhe trajtimin e hershëm të problemeve të mundshme të tretjes.
 • Praktikoni zakone të mira higjienike, duke përfshirë larjen e shpeshtë të duarve, për të zvogëluar rrezikun e infeksioneve të zorrëve.
 • Shmangni kontaktin me mjedise të pista dhe ushqime të kontaminuara, pasi kjo mund të shkaktojë infeksione të tretjes.
 • Pirja e duhanit mund të kontribuojë në problemet e tretjes, duke përfshirë gastritin dhe refluksin.
 • Konsumimi i tepërt i kafeinës ose çajit të zi mund të shkaktojë probleme gastrointestinale, ndaj përdorni me moderim.
 • Mbajtja e një peshe të shëndetshme ka një ndikim të rëndësishëm në shëndetin e përgjithshëm të tretjes dhe mund të zvogëlojë rrezikun e problemeve me tretjen.
 • Gjumi i rregullt dhe cilësor luan një rol të rëndësishëm për shëndetin e sistemit tretës.
 • Nëse keni probleme të shpeshta me tretjen, konsultohuni me një mjek për një diagnozë dhe trajtim më të detajuar.
 • Përdorimi i tepërt i antibiotikëve ose barnave të tjera mund të ndikojë në çrregullimin e baktereve në sistemin e zorrëve.
 • Përdorni barna vetëm me rekomandimin e mjekut, sepse ka barna që mund të ndikojnë negativisht në funksionin e sistemit tretës.
 • Konsumimi i tepërt i sheqerit mund të ndikojë negativisht në sistemin tretës dhe të shkaktojë probleme.
 • Kujdes me konsumin e kripës, përpiquni ta mbani nën kontroll.
 • Përfshirja e probiotikëve në dietën tuaj, të tilla si ato që gjenden në ushqimet e fermentuara ose si suplemente, mund të ndihmojnë në mbështetjen e baktereve të shëndetshme të zorrëve dhe përmirësimin e shëndetit të tretjes.
 • Relaksimi dhe menaxhimi i stresit përmes teknikave të tilla si frymëmarrja dhe meditimi mund të kenë një efekt pozitiv në shëndetin e tretjes.
 • Mbani një ditar ushqimor dhe jini të vetëdijshëm se si disa ushqime ndikojnë në shëndetin tuaj të tretjes.
 • Nëse vëreni probleme me tretjen nga disa ushqime, përpiquni t’i kufizoni ato.
 • Sipas nevojave dhe rrethanave tuaja individuale, shmangni ushqimet ose substancat që dëmtojnë shëndetin tuaj të tretjes.
 • Shmangni dietat strikte pasi ato mund të dëmtojnë shëndetin tuaj të tretjes.
 • Mbajtja e zbrazjeve të rregullta të zorrëve është e rëndësishme për shëndetin e përgjithshëm të tretjes.
 • Shmangni neglizhimin e nevojave natyrore.
 • Përdorimi i tepërt i laksativëve mund të çojë në efekte negative në sistemin e zorrëve.
 • Larja e rregullt e duarve dhe shmangia e kontaktit me burime të infeksionit ndihmon në parandalimin e infeksioneve të tretjes.
 • Zakonet e shëndetshme të gjumit, duke përfshirë gjumin e rregullt dhe cilësor, kanë një efekt pozitiv në shëndetin e përgjithshëm, duke përfshirë sistemin tretës.
 • Shmangni ngrënien e tepërt, përtypni ushqimin në mënyrë alternative dhe shijoni atë.
 • Ngrënia e ushqimit shumë shpejt mund të shkaktojë probleme me tretjen.
 • Përfshini një shumëllojshmëri ushqimesh në dietën tuaj, fruta, perime, burime shtazore dhe bimore të proteinave, drithëra dhe vajra të shëndetshëm.
 • Ekzaminimet e rregullta mjekësore me një mjek mund të kontribuojnë në zbulimin e hershëm të problemeve të mundshme të tretjes dhe trajtimin e tyre.
 • Vaksinimi i rregullt kundër hepatitit dhe sëmundjeve të tjera infektive mund të ndihmojë në mbrojtjen e sistemit të tretjes nga infeksionet e mundshme.
 • Kini kujdes ku konsumoni ujë dhe ushqim, veçanërisht kur jeni në rrethana të reja.
 • Burimet e kontaminuara të ushqimit dhe ujit mund të shkaktojnë infeksione gastrointestinale.
 • Në varësi të nevojave tuaja dhe gjendjes shëndetësore, metodat e përkohshme të detoksifikimit mund të ndihmojnë në pastrimin e toksinave nga trupi.
 • Ndjekja e vazhdueshme e zakoneve të mira higjienike është thelbësore për të parandaluar infeksionet dhe për të ruajtur shëndetin e përgjithshëm të tretjes.
 • Nëse udhëtoni, shmangni konsumimin e ushqimit dhe ujit të rrezikshëm dhe merrni masat e nevojshme mbrojtëse.
 • Shmangia e vakteve të rënda para gjumit mund të mbështesë gjumin e shëndoshë dhe shëndetin e tretjes.
 • Ushtrimet e rregullta dhe një dietë e mirë me vitamina dhe minerale mund të përmirësojnë funksionin e sistemit tretës.
 • Higjiena e mirë orale lidhet me shëndetin e përgjithshëm, duke përfshirë sistemin tretës.
 • Larja e rregullt me ​​furçë dhe pastrimi me fill janë praktika të rëndësishme.
 • Një gjendje shpirtërore pozitive mund të ketë një efekt pozitiv në shëndetin e sistemit të tretjes.
 • Nëse vëreni se një ushqim i caktuar shkakton probleme me tretjen apo alergji, duhet ta shmangni atë.
 • Ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit apo toksinave të tjera mund të ndikojë në shëndetin e sistemit të tretjes.
 • Mbajtja e një stili jetese të shëndetshme mund të ndihmojë në mbështetjen e shëndetit të tretjes.
 • Shtrirja ose gjumi menjëherë pas ngrënies mund të shkaktojë refluks dhe probleme gastrointestinale.
 • Qëndrimi i duhur kur jeni ulur mund të ndihmojë në uljen e presionit abdominal dhe të mbështesë funksionin optimal të tretjes.
 • Ngrënia e tepërt e ushqimit mund të ushtrojë presion në stomak dhe të çojë në probleme gastrointestinale.
 • Përtypja e duhur e ushqimit përmirëson procesin e tretjes dhe mbështet shëndetin e mirë të tretjes.
 • Konsumimi i tepërt i specave djegës dhe ushqimeve pikante mund të shkaktojë probleme gastrointestinale.
 • Shëtitjet e shkurtra pas një vakti kanë një efekt pozitiv dhe mund të ndihmojnë në lehtësimin e tensionit në sistemin tretës.
 • Mungesa e gjumit mund të ndikojë në shëndetin tuaj të përgjithshëm, duke përfshirë sistemin tuaj të tretjes.
 • Ushqimi i nxehtë mund të shkaktojë probleme me tretjen. Mundohuni të ruani temperaturën e duhur të ushqimit tuaj.

 

Një mënyrë jetese e shëndetshme dhe shëndeti i mirë i tretjes varen nga shumë faktorë. Në të njëjtën kohë, nevojat individuale dhe gjendja shëndetësore duhet të merren parasysh kur rregulloni stilin tuaj të jetesës. Çdo organizëm është i ndryshëm. Mësimi se si trupi juaj reagon ndaj ushqimeve të caktuara dhe përmirësimi i zakoneve të jetesës së shëndetshme mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit tuaj të tretjes.

 

Сподели со пријатели! | Shpërndaje me miqtë!

 

 

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e mbrendshme

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исчашување

Здравствени установи | Institucione shëndetsore

ISHP Poliklinikat – Shkup

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уво

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Горушица

Превенција | Preventiva

Hidratimi adekuat i trupit

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреда на главата

Simptomat e alergjisë

Kruajtje, skuqje dhe ënjtje e lëkurës

Симптоми на онколошки заболувања

Симптоми на онколошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Shoku anafilaktik

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve kardiovaskulare

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Проблеми со спиењето

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Отежнато дишење и замор

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Të vjella dhe diarre

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Изгореници од сонце

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Prerjet dhe gërvishtjet

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Топлотен удар

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Диети за подобрување на здравјето

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve të veshkave

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Thumbim me copë druri, metali ose qelqi

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje e jashtme

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Frakturë e hapur

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Ushqime të shëndetshme për diabetikët (pjesa e parë)

Симптом на бубрежни заболувања

Промени во бојата и мирисот на урината

Симптоми на заразни болести

Симптоми на заразни болести

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Повреди од притисок или згмечување

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Страно тело во уво

Dg.

Лекари

Превенција | Preventiva

Ekzaminimi i përgjithshëm mjekësor

Превенција | Preventiva

Farmakologjia dhe masat parandaluese

Симптоми на дерматолошки заболувања

Симптоми на дерматолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснување од животно

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Konvulsionet febrile

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против ендокринолошки заболувања

Simptomat e sëmundjeve kardiovaskulare

Vështirësi në frymëmarrje dhe lodhje

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Alergjia

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Kafshimi i rriqrës

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipoglicemia

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Rrahje të shpejta të zemrës

Simptoma e sëmundjeve respiratore

Dobësia e përgjithshme dhe lodhja

Прва помош | Ndihma e parë

Reanimim kardiopulmonar

Превенција | Preventiva

Редовна и умерена физичка активност

Dg.

Diagnoza

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Një prerje në dorë

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слаб имунитет

Simptomat e sëmundjeve endokrinologjike

Humbje ose shtim në peshë pa ndonjë arsye të dukshme.

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve gastrointestinale

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Крварење од уста

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Jashtëqitje me gjak

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Инфицирана рана

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Болка во градите

Симптоми на кардиоваскуларни заболувања

Бавно срцебиење

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Исекотини и гребнатини

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Plagë e infektuar

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Angina pectoris

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Gjakderdhje nga veshi

Превенција | Preventiva

Превентивни мерки против гастроинтестинални заболувања

Диети според болести | Dietat sipas sëmundjeve

Здрава храна за дијабетичари (2 дел)

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Неправилни или болни менструални циклуси

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Надворешно крварење

Симптоми на гастроинтестинални заболувања

Абдоминалната болка

Dg.

Здравственото знаење

Симптоми на имунолошки заболувања

Симптоми на имунолошки заболувања

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Треска

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Trup i huaj në sy

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Simptomat e sëmundjeve oftalmike

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Каснувањa од морски суштества

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Труење со алкохол

Превенција | Preventiva

Скрининг тестовите

Симптоми на офталмолошки заболувања

Симптоми на офталмолошки заболувања

Превенција | Preventiva

Masat parandaluese kundër sëmundjeve dermatologjike

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Hipotermia

Dg.

Симптом

Прва помош | Ndihma e parë

Ndihma e parë: Lodhja nga nxehtësija

Simptomat e sëmundjeve gastrointestinale

Diarreja

Симптоми на респираторни заболувања

Кашлица

Прва помош | Ndihma e parë

Прва помош: Алергија

Симптоми на алергија

Црвени и подуени очи

Simptomat e alergjisë

Ënjtje e fytyrës ose pjesëve të tjera të trupit

Симптоми на ендокринолошки заболувања

Слабеењето или зголемувањето на тежината без очигледна причина.